Igor Bišćan

Morat ćemo biti na svom maksimumu da bi uopće bili u šansi nešto osvojiti

Denis Frančišković

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Igor Bišćan/Foto Arhiva NL

Dinamo pokazuje svu svoju kvalitetu i moć tako da nam je jasno da će biti teško, ali kao sportaši vjerujemo da ćemo uspjeti biti konkurentni. I uspjeti nešto osvojiti u toj utakmici - kaže trener Rijeke



RIJEKA Nakon pobjedničke izvedbe »modrih« na euro sceni koja donosi benefite cijelom hrvatskom nogometu, reflektori zanimanja ovog će vikenda barem nakratko biti usmjereni na domaća nogometna zbivanja. I opet na Maksimir. Dinamo i Rijeka igraju svoj 78. HNL derbi u kojem je, barem na papiru, prvak popriličan favorit. Protiv prve momčadi Dinama ove sezone u HNL-u nitko nije favorit, s onom drugom, također jakom postavom, priča dobiva drugačije obrise. A tako će po svemu sudeći biti i u nedjelju kada će iskusniji Nenad Bjelica trenerskim stažom »friškom« Igoru Bišćanu suprostaviti igrače koji nisu potpuno u prvom planu, ali žele se nametnuti. Leži li u tome Rijekina šansa?


– Mislim da je manje-više sve jasno kakva nas utakmica očekuje u nedjelju. Zahtjevna i vjerojatno najteža koju možemo imati u našem prvenstvu. I to protiv protivnika koji iz utakmice u utakmice i u domaćem prvenstvu i Europi dobro igra protiv ozbiljnih protivnika iz gornjeg doma europskog nogometa – kaže Igor Bišćan. – Dinamo pokazuje svu svoju kvalitetu i moć tako da nam je jasno da će biti teško, ali kao sportaši vjerujemo da ćemo uspjeti biti konkurentni. I uspjeti nešto osvojiti u toj utakmici.


I Lončar out


Bišćan tvrdi da nije gledao susret Dinama i Benfice, ali za to i nije bilo velike potrebe. Osim toga još uvijek ima vremena.




– Mi ćemo biti momčad koja ćemo vjerojatno veći dio utakmice biti u podređenom položaju i sukladno tome razmišljamo i o pripremi utakmice. Naglasak dajemo na defenzivni blok i što kvaliteniji pokušaj izlaska iz njega. Tako da se ne bi lagali… – dodao je Bišćan na jučerašnjoj presici i nastavio: – Nisam pogledao njihovu utakmicu, ali sam pogledao one prije i još ima vremena da to uradim. Ništa ne bih vidio što nisam znao od ranije. A to znači da je Dinamo dosegao jednu razinu koja je za nas ostale jako teško pratiti.


A da izlaska iz »tunela ozljeda« ovog proljeća na Rujevici nema pokazuje najnovija ozljeda Lončara. Hercegovački veznjak u posljednje vrijeme ustalio se na poziciji zadnjeg veznog zajedno s Pavičićem i pravo je pitanje tko će preuzeti njegovu ulogu. Hoće li to biti oporavljenik Capan ili možda mladi Lepinjica? A možda Rijeka zaigra i u malo drugačijem rasporedu…


– Heber neće igrati. Istina, on je bio na nekim tretmanima u Beogradu, činilo se da je pomoglo, ali i dalje moramo biti oprezni s njim. Vjerujete mi, najviše bi volio da što prije vrati, ali u ovom slučaju to ne ide tako brzo. I ne možemo procijeniti kad će biti potpuno spreman. Gorgon? To ćemo vidjeti na posljednjim treninzima. Nije trenirao ovaj tjedan i vidjet ćemo kakav će biti kad uđe u maksimalna opterećenja. Nitko osim Capana nije na dispoziciji od ostataka ozlijeđenih koji je trenirao i vjerojatno će biti u konkurenciji. Lončar je također ozlijeđen i vjerojatno ni on neće igrati – informira Bišćan.


Nekoliko solucija


Rijekin starteg i njegov stručni stožer ovog su proljeća na popriličnim mukama. Ne pamti se da je Rijeka nekad imala ovoliko ozljeda i možda bi trebalo temeljito proanalizirati, gdje se i ako je, pogriješilo.


– Ništa, morat ćemo iskombinirati momčad na što bolji način. U ovom trenutku postoji nekoliko solucija koje ne bi iznosio, ne zato što nešto skrivam ili će to puno promijeniti u odnosu snaga, nego i što sam nisam siguran. Jednostavno u ovom trenutku još nisam siguran po pitanju prvog sastava – kaže kormilar »bijelih«.


Priča i najava utakmice poprilila bi sasvim drugažije kontoacije da je njegova momčad donekle kompletna. Ovako je, smatra Bišćan, teško računati na nekakvu opuštenost druge momčadi »modrih«.


– Dinamo je postao preozbiljna momčad da bi manje ozbiljnije shvatila ovu utakmicu. Primjeri njihovih domaćih utakmica između europskih pokazali su da to nije ostavilo traga. Ne možemo se nadati i računati na bilo čiju neprofesionalnost. Svi njihovi igrači dosad su pokazali zavidnu količinu motiva i morat ćemo stvarno biti na svom maksimumu da bi uopće bili u šansi nešto osvojiti – znakovito zaključuje Bišćan.