Nema treninga

Kamp Rijeke na Rujevici u hladnom pogonu, preporuka igračima da ostanu u samoizolaciji

Denis Frančišković

Trener Simon Rožman i igrači Rijeke/Foto Arhiva NL

Trener Simon Rožman i igrači Rijeke/Foto Arhiva NL

RIJEKA Nogomet još nije na aparatima, a kad će se u punom smislu lopta opet zakotrljati riječkim i županijskim travnjacima ne može nitko s preciznošću potvrditi. Širenje koronavirusa izazvao je svojevrsnu paralizu cijelog natjecateljskog sporta u svim dobnim skupinama, za nastavak aktivnosti i treninga odlučili su se samo neki. No, pitanje je do kada. Na Rujevici nisu puno razmišljali, obustavili su sve aktivnosti do daljnjega, a prvu momčad raspustili do ponedjeljka. Stručni stožer i igrači te svi oni koji prate seniorsku ekipu tako su dobili tri dana slobodno, u ponedjeljak će se vidjeti što i kako dalje. Do daljnjega neće biti nikakvih aktivnosti niti u Školi nogometa, Rujevica će praktički raditi samo »na minimumu«, hladnom pogonu dovoljnom za golo održavanje cijelog kompleksa kampa.HNK Rijeka je u skladu s tim jučer izdala i službeno priopćenje u kojem stoji:

– S obzirom na trenutni razvoj situacije vezano uz koronavirus, te mjere zaštite, Hrvatski nogometni klub Rijeka do ponedjeljka 16. ožujka prekida sve aktivnosti vezane za prvu ekipu. Prva ekipa neće trenirati do ponedjeljka, uz preporuku samoizolacije, radi sprječavanja potencijalnih kontakata sa zaraženim osobama.


HNK Rijeka u dosadašnjim te budućim odlukama, vodit će se preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, civilnog stožera PGŽ-a te Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza.Igrači i stručni stožer prve ekipe, te Škola nogometa HNK Rijeka, dobili su upute o postupanju u narednom razdoblju.

Miškovićeva podrška


Na Rujevici tako do daljnjega neće trenirati niti jedna momčad, od morčića do juniora, a seniorima je preporučen ostanak doma, manji individualni treninzi i svojevrsna samoizolacija bez pretjeranih kontakata. Najveći problem zasad očekivano predstavljaju seniorske momčadi Prve HNL nakon što je povjerenik za natjecanje HT Prve lige Josip Brezni u petak donio odluku o prekidu natjecanja do 31. ožujka. Klubovi samostalno odlučuju u svojim trenažnim aktivnostima i tu će se Rijeka kao i svi ostali morati pametno i zdravo razumski odlučiti, ponajprije u skladu s napucima svoje liječničke službe, a potom i razmišljanjima trenera. Jer opet, nije isto ući u nastavak prvenstva s treninzima ili bez njih…


Ovakvu odluku HNS-a pozdravio je i Damir Mišković, prvi čovjek kluba i Član Izvršnog odbora HNS-a, smatrajući je da je najbolja u sadašnjim okolnostima. Po Miškoviću u ovom trenutku nije vrijeme za nogomet, treba sačekati dva tjedna i vidjeti što vrijeme donosi.




S druge strane Rijeci je ova prisilna stanka došla u krajnje nepovoljnom trenutku, u vrijeme kad se momčad digla u formi, ali i na fizičkom planu što je posebno demonstrirala u Jadranskom derbiju kad je »na mišiće«, ali i uz hladnu glavu lakoćom matirala Splićane. U ovom razdoblju zabrane Riječane su čekala dva prvenstvena gostovanja u nizu, kod Istre 1961 i Varaždina, a između njih polufinalni Kup ogled s Osijekom na Rujevici.


Prvo s lokosima


U novonastaloj situaciji ta dva kola (27. i 28.) neće se igrati sada nego će se preskočiti i za njih naći novi termini, dok će se HNL nastaviti 29. kolom u kojem će »bijeli« u subotu, 4. travnja, ugostiti Lokomotivu gotovo sigurno bez nazočnosti gledatelja. I ako bude sve išlo normalnom kolotečinom. Bit će to novi derbi za drugo mjesto u kojem će Rijeka nastojati učvrstiti tek preuzetu drugu poziciju od Hajduka i odmaknuti dalje od pratnje zahuktale »lokose« kao najbolje proljetne momčadi koja je u sedam utakmica ostvarila šest pobjeda. No, to je samo u slučaju željenog i privremeno skrojenog scenarija kojem se potajno nadaju svi sudionici elitnog domaćeg loptačkog natjecanja. Ostale odgode mogu biti samo nagađanja, a krene li širenja virusa u sasvim neželjenom smjeru upitan bi mogao biti i završetak cijelog HNL-a u nekim normalnim okvirima.


HNL i Rijeka u njemu prošli su brojne teške situacije, posebno u devedesetim ratnim godinama kada se moralo puno toga mijenjati i improvizirati, od sustava natjecanja do putovanja. No hrvatski prvoligaši izgurali su sve ratne nedaće, ali s ovakvom vrstom ugroze nije se dosad nitko susreo. Na Rujevici imaju kvalitetnu liječničku službu koju predvode Nataša Bakarčić i Boban Dangubić, dio informativnih i preventivnih radnji s igračima već je obavljen. Opreza nikad dosta…