Bijeli srušili modre na Aldo Drosini

KRAJ U PULI: Rijeka na krilima Simona Sluge i Zorana Kvržića stigla do sedmog Kupa u povijesti!

Portal Novilist.hr

R. BRMALJ

R. BRMALJ

Nogometaši Rijeke su osvojili svoj peti Kup Hrvatske, ukupno sedmi u povijesti kluba, te su treći put zaredom svladali modre u finalu Kupa



PULA Od 18 sati nogometaši Rijeke igraju svoj deveti finale nacionalnog Kupa, odnosno imaju prilike osvojiti i sedmi kup u povijesti kluba. Modri su papirnati favoriti, momčad aktualnih i starih prvaka, te aktualnih osvajača Kupa je u prednosti, ali u jednoj utakmici iznenađenja su uvijek moguća. Uostalom, Rijeka ima određenu igračku kvalitetu koja ju je dovela do drugoga mjesta ove sezone. Osim toga “bijeli” su izgubili samo jednu od četiri međusobne utakmice s Dinamom ove sezone. Nenad Bjelica, trener Dinama, vrlo vjerojatno neće ništa mijenjati u sustavu i sastavu koji donosi rezultat, a prava je enigma kako će reagirati trener Rijeke Igor Bišćan koji je u drugom dijelu proljeća često mijenjao svoje taktičke zamisli.


Trener Rijeke je upravo u prvenstvenoj utakmici protiv Dinama na Rujevici prvi put zaigrao s petoricom braniča u zadnjoj liniji. To mu je uz iznimno raspoloženog vratara Slugu i dozu sreće donijelo bod bez primljenog pogotka, no njegova je momčad bila silno bezopasna, a ako se želi osvojiti Kup treba zabiti gol ili se nadati dobitku na lutriji jedanesteraca. Da li će se Bišćan odlučiti na “provjereni” recept ili će zaigrati malo hrabrije i ofenzivnije?


Odgovor na to pitanje stići će sat vremena prije početka utakmice kada se očekuju službeni sastavi. Bišćan na presici uoči utakmice nije izravno odgovorio na to pitanje, najavio je neke modifikacije u odnosu na posljednji susret s Dinamom, ali po svemu sudeći ne i bitno ofenzivniji pristup. Osim naravno ako sve ovo nije bila “pila naopako” kojom se treneri nerijetko služe da zavaraju svojega suparnika.




–  Nešto novo će sigurno biti u našoj igri. Naravno, ne mogu o tome u detalje. Analizirali smo našu posljednju utakmicu i sigurno smo pametniji i izvukli neke zaključke. Uvijek treba uzeti u obzir i neke druge opcije, dobro razmisliti o njima i procijeniti. Međutim, sve je jasno. Nećemo mi biti ekipa koja će imati više loptu u nogama, tako da smo u pripremi utakmice za nijansu više koncentrirani za rad na defenzivi nego na posjed lopte i kontinuirani napad. To je logično i jasno – rekao je trener Rijeke dan uoči finala na Aldo Drosini.


Stigli su sastavi. Igor Bišćan se po svemu sudeći odlučio na sustav koji je nedavno isprobao u prvenstvenoj utakmici na Rujevici. U sastavu su tri stopera Escoval, Župarić i Punčec. Pretpostavka je da će na poziciji desnoga beka zaigrati Kvržić, lijevoga Tomečak, a ispred obrane će za razliku od prvenstvene utakmice na Rujevici zaigrati uz Lepinjicu još jedan defanzivni veznjak Capan. Usamljenom Čolaku u vršku napada trebali bi pomagati Pavičić i Halilović.


Jedina veća novost u Dinamovu sastavu je Ademi koji bi uz Šunjića trebao kontrolirati sredinu terena.


90.+3 minute: Kraj utakmice u Puli. Nogometaši Rijeke su osvojili svoj peti Kup Hrvatske, ukupno sedmi u povijesti kluba, te je treći put zaredom svladala modre u finalu Kupa.


GOL!!! Zoran Kvržić ljevicom je majstorski poslao loptu u rašlje za 1:3 u 84. minuti.


77. minuta: Nova sjajna intervencija Sluge koji je obranio udarac Ademija i loptu skrenuo u korner.


SLUGA BRANI PENAL!!! Olmo je tukao, ali vratar Riječana je pročitao njegovu namjeru.


72. minuta: Batinić je sudio najstrožu kaznu nakon Escovalova igranja rukom uz burne proteste igrača Rijeke.


69. minuta: Oršić je opet u šansi, ali lopta je otišla zamalo kraj gola.


GOL!!! Oršić je u 63. minuti smanjio na 1:2. Sluga je sjajno reagirao obranivši pokušaj Ademija, netko od braniča Rijeke zaustavio je drugi pokušaja, a Sluga je kod trećeg bio nemoćan.


60. minuta: Armada je bakljadom prekinula zakratko utakmicu.


50. minuta: Prilika za modre, Gavranović je neometan tukao s deset metara preko gola.


46. minuta: Počeo je nastavak. Bjelica je uveo dva bivša igrača Rijeke, Gavranovića i Leovca.


45. minuta: Kraj prvoga poluvremena.


GOL!! Rijeka od 39. minute vodi 2:0. Kvržić je napravio najveći dio posla kada je prošao po desnoj strani kaznenog prostora, gurnuo loptu za Halilovića koji je na prvoj vratnici skrenuo loptu u mrežu.


33. minuta: Halilović je ostao na otvorenom udarcu na vrhu šesnaesterca, ali tukao je u Livakovića.


30. minuta: Dobar pokušaj Oršića nakon dodavanja Ademija.


28. minuta: Nakon Capana požutio je i Čolak.


16. minuta: Halilović je tukao sa 16 metara, a Livaković izvukao loptu u korner.


GOL!! Rijeka je povela 1:0 u 13. minuti. Petković je loše reagirao nakon što je lopta stigla u Dinamov šesnaesterac, a Čolak je bio najspretniji i poslao loptu kraj Livakovića.


12. minuta: Tomečak je nakon kornera tukao ljevicom, a Livaković izvukao loptu iz rašlji za novi korner. 


3. minuta: Prilika za Dinamo. Župarić je izgubio loptu, Oršić izašao na Slugu koji je istrčao i skratio kut.


1. minuta: Počela je utakmica na Aldo Drosini. Capan igra desnoga beka u rasporedu s pet braniča, a Kvržić ispred njega u veznom redu.


DINAMO – RIJEKA 1:3


PULA Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 8000. Sudac: Damir Batinić (Osijek). Strijelci: 0:1 Čolak (13′), 0:2 Halilović (39′), 1:2 Oršić (63′), 1:3 Kvržić (84′). Žuti kartoni: Capan, Čolak (Rijeka),  Theophile, Gavranović (Dinamo).


DINAMO: Livaković – Stojanović, Theophile (od 78′ Hajrović), Dilaver, Rrahmani (od 46′ Leovac) – Šunjić, Ademi –  Atiemwen (od 46′ Gavranović), Olmo, Oršić – Petković.


RIJEKA: Sluga – Capan, Escoval, Župarić, Punčec, Tomečak – Kvržić, Halilović (od 80′ Gorgon), Lepinjica (od 74′ Lončar), Pavičić – Čolak (od 84′ Puljić).