"Ulični igrač" na travnjaku

DOMAGOJ PAVIČIĆ ‘Opet nas mora krasiti zajedništvo, protiv Rudeša ga nije bilo i otišli smo u provaliju’

Orlando Rivetti

Domagoj Pavičić postigao je pogodak protiv »Rudeša«, ali Riječani su doživjeli uvjerljiv poraz / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Domagoj Pavičić postigao je pogodak protiv »Rudeša«, ali Riječani su doživjeli uvjerljiv poraz / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Spremni smo vratiti se na stare tračnice uspjeha. Snaga zajedništva vidjela se na terenu, zabijali smo puno golova, treba nastaviti gdje smo stali. One četiri pobjede za redom, kada smo bili – momčad! Pogledati se u oči, trčati jedan za drugoga – kaže Pavičić



RIJEKA – S Jaruna dolazio je na kupanje u Opatiju. Domagoj Pavičić prvu je sezonu stanovnik Kvarnerskog zaljeva. U »Rijekinu« dresu sretan je čovjek, njegovim su igrama zadovoljni navijači. S brojem 24 na dresu, ali »desetka« po struci. Prvi korak, dribling, duel igra, pregled… Nogometno drzak. »Ulični igrač« na zelenom travnjaku, donio je poeziju, svaki je potez za užitak. Crtanje akcije i golovi, Domagoj Pavičić je u proljetnom nastavku jedan od najboljih igrača »Rijeke«. U Kranjčevićevoj je postigao pogodak, smanjio na 2:3, ali nije bilo dovoljno za preokret. Petak 13. nije bio »Rijekin« dan… Pavičićeva dobra igrala ostala je u sjeni kolektivne amnezije.


Dva gola u prve četiri minute?


– Ne pamtim tako nešto u karijeri. Odmah se vidjelo u kojem će smjeru krenuti utakmica. Primili smo dva glupa gola zbog naše dekocentracije. Jednostavno, ne smijemo si dopustiti takav ulazak u utakmicu. Za očekivati je da smo svi zajedno naučili lekciju. Zaslužena pobjeda »Rudeša«. Pokušali smo se dvaput vratiti, ali poslije takva ulaska u utakmicu i lopta ti okrene leđa. Neće nagraditi ono dobro što si nakon toga napravio.


Antibiotici




Zabili ste gol u 60. minuti, smanjili ste na jedan gol razlike drugi put, ali Župarić je skrivljenim kaznenim udarcem te isključenjem, zaključio priču, zapečatio sudbinu »Rijeke«. Nema sreće Dario, njegovi suparnici padaju kao – pokošeni?


– Dva u četiri minute, još jedan nakon četiri minute nastavka… Prokletstvo otvaranja. Nakon drugog gola, prije Župarićeva isključena, bio sam uvjeren u preokret. S obzirom na to da se moralo igrati još pola sata… Nakon četvrtog gola, s igračem manje, mogli smo svi zajedno na kavu.


Je li ipak puno toga u glavi, a noge su samo pomoćno sredstvo za igru?


– Nedopustiv ulazak u utakmicu je problem glave. Na početku kao i u nastavku. Loše smo odigrali. Valja skupiti glave, čekaju nas Puljani. Glavu gore, svi skupa. Nema pomoći od žalovanja, U Puli moramo to ispraviti, postaviti se kao favoriti i osvojiti tri boda. Istarskim antibioticima protiv depresije zbog poraza.


Zabiliste si gol, četvrti ovog proljeća. Zabijate kada ne treba… U porazu u Osijeku, protiv »Rudeša«, jesenas protiv »Austrije« iz Beču…


– Uvijek je lijepo kada se mreža napuhne kao od udara bure. Draža mi je svaka pobjeda od postignuta gola… Kao u Koprivnici. Lopta sluša, četiri gola, asistencije… Dobro je. Ali ponavljam, nije bitno tko će ga zabiti, Čolak, Heber ili Puljić… Samo da pobjeđujemo.


U proljetnom nastavku HNL-a u strijelce se upisalo osam igrača od Hebera do Zute… Odlika ekipe koja kvalitetno igra prema naprijed.


– Svi mogu zabiti, imamo dobro razrađenu igru prema naprijed. Zato je još veći žal zbog poraza od »Rudeša«. Nismo dobro izgledali, ne smije se to više ponavljati.


Školarina


U posljednje vrijeme u standardnom sastavu igrate »desetku«, poziciju iza prve špice, sada ste u Kranjčevićevoj, ulaskom Puljića, nakon pola sata, otišli na poziciju zadnjeg veznog, ispred zadnje linije.


– Po potrebi odradit ću ono što je trener zamislio. Nije mi problem igranje zadnjeg veznog, igrao sam ga puno puta. Istina, u tom slučaju sam malo dalje od suparničkog gola, ali poštujem svaku trenerovu odluku. Nije mi to strana pozicija.


Nakon pet pobjeda i jednog remija, dugačke serije uspjeha, ali i dobre igre prepoznatljiva stila, protiv »Rudeša« ste upali dvaput u crnu jamu.


– Ne znam što bih rekao. Stvarno smo igrali dobro do ovog posljednjeg nastupa. Valjda nam je tako bilo suđeno. Izgubiti da, ali nedopustivo je na taj način. Ta dva gola mi nikada neće izaći iz glave…


»Hajduk« je osam kola prije kraja pobjegao četiri boda u utrci za drugo mjesto.


– Ništa nije gotovo. Moramo pobjeđivati sve do kraja. Na Rujevici igramo s »Osijekom« i »Hajdukom«, do posljednjeg kola sve će biti neizvjesno.


Pobjeđivati sve do kraja, može li to ova ekipa?


– Može! Vratiti zajedništvo koje nas je krasilo. Protiv »Rudeša« toga nije bilo i otišli smo u provaliju. Nestalo je one naše prepoznatljive igre. Spremni smo vratiti se na stare tračnice uspjeha. Snaga zajedništva vidjela se na terenu, zabijali smo puno golova, treba nastaviti gdje smo stali. One četiri pobjede za redom, kada smo bili – momčad! Pogledati se u oči, trčati jedan za drugoga.


»Istra 1961« na Drosini u utorak u 20 sati, prva je sljedeća prepreka.


– Platili smo školarinu »Rudešu«, na »Istrinu« žalost, puno toga ovisi o nama, koliko im pustimo igrati. Kao i »Rudeš«, ići će na glavu protiv nas…


Tužan dan


Formula?


– Presing na sredini terena, napadati njihovu zadnju liniju, ne dopuštati im da igraju i ono najbitnije, kupiti te druge lopte za brzu tranformaciju prema naprijed, doći što prije do gola.


Drugo mjesto ostaje cilj.


– Ima dosta zanimljivih utakmica koje će odlučivati o tome. Svoje smo prokockali… »Osijek« i »Hajduk« dolaze na Rujevicu.


Jeste li zadovoljni na Rujevici, Rijeci, Opatiji…?


– Sretan. Uživam u nogometu kakvoga igramo, zaboravimo »Rudeš«. Dolazak je bio pun pogodak.


Iniesta je najavio da prestaje igrati. Bit će to tužan dan za nogomet. Pitanje nije postavljeno slučajno.


– Iniesta je najbolji vezni igrač na svijetu. Kad se to dogodi, a čuo sam i ja, bit će to dan žalosti za nogomet. Otići će istinski pjesnik loptanja. O Iniesti sam nekoliko puta govorio, o svom divljenju…


»Roma« je eliminirala »Barcelonu«, Real Madrid se spasio u sudačkom vremenu u susretu s »Juventusom«.


– »Roma« je dobra momčad, ali nikada niti u snu ne bih pomislio da će »Barcelona« izgubiti, da od »Rome« mogu dobiti tri komada. Navijač sam »Juventusa«, ali rekao sam da nema šanse za »Juventus« prije utakmice… Čuda se događaju. Penal? Ne bih ga dosudio u takvoj utakmici.