Fenomen

Vremešna Marija Kittl svladala Anića kuk: Kao od šale ispenjala 350 metara vertikale

Irena Jurjević

Evo danas smo popeli tri duga smjera. U jednom danu to je dosta zahtjevno i sad, ja krepan, a Marija se tek zagrijala, prepričava njezin instruktor i vodič Josip Grdović, koji je imao čast da ovu izuzetnu ženu posljednjih nekoliko dana prati na PakleniciSTARIGRAD/PAKLENICA Marija Kittl iz grada Grundlsee u Austriji ima 84 godine i radi ono što većina ljudi ne može ni zamisliti. Penje vertikalne planinske smjerove dužine i po 350 metara. Dva takva popela je prije nekoliko dana na kultnoj stijeni Paklenice – Anića kuku, i to smjer Mosoraški ocjene 6a i smjer Velebitaški ocjene 6a+. Oba su bila dužine od 350 metara i zahtjevnih ocjena, no Mariji ni to nije bilo dovoljno, već se narednih dana dala i u penjanje smjerova na Kuku od Skradelina, Velikom Čuku te Kukovima ispod Vlake.


– Evo danas smo popeli tri duga smjera. U jednom danu to je dosta zahtjevno i sad, ja krepan, a Marija se tek zagrijala, prepričava njezin instruktor i vodič Josip Grdović, koji je imao zadovoljstvo i čast da ovu izuzetnu ženu posljednjih nekoliko dana prati na Paklenici.


– Šest dana penjanja s Marijom je bio popriličan izazov. Ma zapravo, i više od toga. Satrala me je! Ova izuzetna žena bi penjala 24 sata dnevno da može jer to i radi cijeli život, prepričava Grdović koji već deset godina aktivno penje i radi kao instruktor na Paklenici, no s ovakvim fenomenom se do sad nije susreo.
Marija Kittl je rođena u Alpama, na tisuću metara nadmorske visine. Radila je kao učiteljica s djecom s posebnim potrebama, a tijekom cijelog svog života bavila se i planinskim sportovima. U skijanju je, doznali smo od Josipa Grdovića, osvajala i medalje, no možda su još zanimljiviji oni javnosti manje poznati detalji.


Sa svojim pokojnim suprugom koji je život izgubio prije sedam godina u skijaškoj nesreći Marija je popela sve alpinističke smjerove u austrijskim i švicarskim Alpama. Snijeg i led na četiri i pet tisuća metara visine mogu savladati samo iznimni pojedinci kakvih se malo može pronaći na kugli zemaljskoj. Marija je jedna od njih, otkriva Grdović.


Iduće godine ova alpinstkinja planira ići u talijanske Alpe, kako bi osvojila sjevernu stranu Tre cime u Dolomitima.– Kako god da okreneš, uspon sjevernom stranom bilo kojeg masiva je ujedno i najteža strana uspona, pojašnjava Grdović.

Na sreću, Mariju Kittl ćemo još viđati u našim krajevima. Planira penjati barem do devedesete godine, a Hrvatsku i Starigrad-Paklenicu prvi put posjetila je prije četiri godine. U Zadru je do sada bila dva puta, no kombinacija mora i planinskog masiva za nju je ipak najdraža varijanta. Zbog svega toga poznato je lice u Paklenici i ima osobnost koja poziva na poštovanje među penjačima.


– Kad ona prođe kanjonom Paklenice, pozdravljaju je svi penjači. Jer, Marija je inspiracija i, priznajmo, svi bismo mi željeli biti kao ona jednog dana kad ostarimo, zaključuje ovaj instruktor.