Ničija nije do zore...

Vlast se raspala, ali metla na Prisavlju i dalje radi: Čelništvo HRT-a ukinulo emisiju “Jutro na Trećem”

Siniša Pavić

foto: arhiv NL

foto: arhiv NL

Odlukom v.d. glavne urednice Trećeg programa, Nevenke Dujmović, umjesto »Jutra na Trećem« koju je vodio i uređivao Ivica Prtenjača u suradnji s nekolicinom suradnika i u kojoj se obrađivalo baš sve vezano za kulturu, proizvodit će se pet tematskih emisija, svaka sa svojim urednikom i ekipom.ZAGREB – Kako hrvatska Vlada vrijedno radi mada su joj dani odavna odbrojani, tako i privremeno čelništvo HRT-a uredno donosi dalekosežne odluke makar bi se lako moglo dogoditi da ga s početkom rujna više i ne bude. Najnovija je ona da se ukine emisija Trećeg programa Hrvatskog radija »Jutro na Trećem«, čim se, baš kao i na Trećem programu HTV-a, nastavlja čišćenje svega što je ostalo od prošle uređivačke ekipe i što u naslovu ima brojku 3, makar se, kao u ovom slučaju, radilo o jednom od najslušanijih formata Trećeg programa.


Cijepanje


Odlukom v.d. glavne urednice Trećeg programa, Nevenke Dujmović, umjesto »Jutra na Trećem« koju je vodio i uređivao Ivica Prtenjača u suradnji s nekolicinom suradnika i u kojoj se obrađivalo baš sve vezano za kulturu, proizvodit će se pet tematskih emisija, svaka sa svojim urednikom i ekipom. Ponedjeljkom će ići »Književni magazin« urednice Lidije Lacko Vidulić, utorkom emisija o kazalištu Boris B. Horvata, srijedom »Filmomanija« Maje Petrelić, četvrtkom emisija o likovnosti urednice Ružice Šimunović, a petkom »Kozmos i etos – obzori svijeta, znanosti i društva« čija je urednica Antonia Roth Hrvatin.S programa se na jesen skida i »Treća runda« HTV3, emisija koja ja u ring dovodila ljude s lijeva i desna da se argumentima tuku. Zamijenit će je »Trokut i kvadarat«, za koju s HRT-a tek kažu da je riječ o govornoj emisiji koja bi trebala biti posvećena alternativnim zbivanjima u kulturi.Nastavila se i priča s »Javnom ponudom«, emisijom naprasno skinutom s programa. Neslužbeno se doznaje da je njen urednik Vedran Kukavica zaslužio opomenu jer je dao izjavu za medije bez da je o tome obavjestio nadležne. On je pak odlučio istupiti iz HNIP-a udruge koja je dala skoro pa sve čelne, a privremene kadrove HRT-a. 
Na brojna postavljena pitanja, od onog koji su razlozi nagnali Nevenku Dujmović da ukine »Jutro na Trećem«, do onog zašto se ono što je je radio jedan urednik »cijepa« u pet emisija, s HRT-a praktički nisu odgovorili ništa. Tek se kaže kako se »promjene u programskoj koncepciji i programskome sadržaju provode  s ciljem omogućivanja dostupnosti različitih mišljenja i stavova te uključenosti svih dijelova kulturne i društvene javnosti u prostoru javnoga medijskog servisa«. Za nadati se je da će barem članovi Programskog vijeća HRT-a, oni koji su i službeno zatražili pojašnjenje, na niz sličnih pitanja dobiti konkretnija obrazloženja zašto se ukida uspješan format.


Nevolja


Možda se među onima koji traže odgovor nađe i Jozo Barišić, nedavno smijenjen v.d. ravnatelj programa HRT-a. On je, naime, zatražio da ga se vrati u Programsko vijeće HRT-a, a koliko god se mnogima, uključujući i većinu članova Vijeća, taj povratak činio i čudan i neprikladan, pravna služba smatra da formalno pravno zapreka nema.


Pojednostavljeno rečeno, oni koji su Barišića trebali razriješiti izborom novog člana Vijeća, nikada to nisu učinili. No, ako jest nelogično ne mora biti biti nezanimljivo. U Vijeće se, naime, vraća onaj koji je u ime v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Siniše Kovačića ponajviše ratovao s vijećnicima, da bi sada bio u poziciji da ratuje s bivšim sudrugom Kovačićem koji ga je bez riječi smijenio. Nevolja je jedino što će tih prigoda biti malo.


Vijeće se, naime, mada se špekuliralo, ipak neće sastati ovaj tjedan, em zato jer pleše na rubu kvoruma, em zato što, kako neslužbeno doznajemo, u Vijeću smatraju da s obzirom na činjenicu da mandat v.d. čelništvu istječe 4. rujna i da se spominje mogućnost da tada uzde preuzme stečajni upravitelj, s druge strane stola i nemaju konkretnog sugovornika.