Promjena vlasničke strukture

Todorić i Tedeschi izašli iz vlasništva RTL Hrvatska

Siniša Pavić

Obje tvrtke su imale po 13 posto vlasničkog udjela, a u ponedjeljak je objavljeno kako su postigle sporazum s većinskom vlasnikom RTL Grupom o otkupu njihovih udjela u ovom hrvatskom televizijskom kanaluZAGREB  Kompanije Agrokor u vlasništvu Ivice Todorića i Atlantic Grupa na čelu s Emilom Tedeschijem izlaze iz  suvlasništva u komercijalnoj televiziji s nacionalnom koncesijom RTL Hrvatska.


Obje tvrtke su imale po 13 posto vlasničkog udjela, a u ponedjeljak je objavljeno kako su postigle sporazum s većinskom vlasnikom RTL Grupom o otkupu njihovih udjela u ovom hrvatskom televizijskom kanalu.


U priopćenju Atlantic grupe prije svega se navodi kako su Atlantic Grupa i Agrokor 2003. godine bile dio konzorcija hrvatskih kompanija i RTL Grupe koji je osvojio koncesiju za treću nacionalnu  televizijsku mrežu. U priopćenju se kaže i kako je cilj konzorcija bio da, u suradnji s jednom od najvećih europskih medijskih kompanija koja ima značajno iskustvo i znanje u medijskom biznisu,  generiraju modernu konkurenciju i pridonesu novoj kvaliteti u hrvatskom medijskom prostoru, a što je RTL postigao sistematičnim postavljanjem trendova i vodećom pozicijom.
Što se pak tiče razloga za ovaj poslovni potez, u priopćenju se ističe kako su se Agrokor i Atlantic Grupa odlučili napustiti vlasničku strukturu RTL-a Hrvatska u skladu s planovima dugoročnog fokusiranja na svoje osnovne poslovne djelatnosti.


Obje kompanije zadržat će svoje pozicije u Nadzornom odboru RTL-a Hrvatska, a Atlantic Grupa će zadržati i simbolični udio od 0,01 posto dionica televizije.


No, razloge prodaji udjela valja tražiti i u prijetnji Vijeća za elektroničke medije da će RTL-u oduzeti koncesije za dva televizijska programa ukoliko se Agrokor ne odrekne ili udjela u televiziji, ili marketinške agencije Unex.


Navodno dio razloga prodaje leži i u potrebi Agrokora da namakne sredstva za kupnju Mercatora, dok je Atlantic Grupa, opet navodno, ušla u zajednički posao ne bi li na taj način obje tvrtke dobile više novca za svoje udjele.


Prema nekim izvorima Todorić i Tedeschi, odnosno Agrokor i Atlantic Grupa ovim potezom su utržili svaki po 42 milijuna kuna.


Priopćenjem se oglasila i RTL Grupa, sada stopostotni vlasnik RTL Hrvatska.


Osim što se kazuje kako će Emil Tedeschi i Ante Todorić svojom nazočnošću u NO RTL-a Hrvatska donositi svoju stručnost i garantirati kontinuitet, podsjeća se kako je RTL Televizija započela s emitiranjem programa 2004. godine te kako je od tada u nekoliko navrata povećala svoj inicijalni udio od 33 posto do 74 posto u 2006. godini.