Bujica novinarskih transfera

Prisavski kuloari pričaju: Velimir Bujanec od rujna umjesto Domagoja Novokmeta u “Otvorenom”?

Siniša Pavić

Ilustracija D. Kovačević

Ilustracija D. Kovačević

Spominje se Pokos, ali se spominje i Velimir Bujanec. Kuloari pričaju, bit će on već u rujnu dio voditeljskog para emisije »Otvoreno« i to umjesto Domagoja Novokmeta!? Ako i zvuči kao vijest iz rubrike vjerovali ili ne, ne zvuči nemogućeZAGREB Ako se po proljeću godina poznaje, mogli bi se narednih mjeseci nagledati transfera televizijskih lica, poglavito onih što politiku prate, više nego ijednu godinu ranije. Jest, bilo je vazda novih rukovodstava i novih metli zbog čijeg se čišćenje odlazilo odnekud i dolazilo negdje, pamti se štošta, recimo kako je onomad davno Mislav Bago od uzdanice HRT-a postao važan kotačić Nove TV, no ako je suditi po trenutnim putanjama, možda se događa isto ali su ovi transferi mahom ipak gonjeni nekim drugim vjetrovima.


Ključ je u ljudima


Dalo bi se, naime, kazati kako oni koji mogu nastoje otići tamo gdje se živi i radi slobodnije. A kada smo kod te »čudne« neke navike da se svijet slobodno gleda kritičkim očima, nje je ovaj čas ponajviše na kabelskom informativnom kanalu što se zove  N1 televizija. Tamo se, najjednostavnije rečeno, dogodilo nešto i to na bolje dolaskom Tihomira Ladišića za direktora programa.


Čovjek je, kažu oni koji uz njega rade, manijak novinarskog posla, predan mu od jutra do sutra, pa su u brzinu više uz njega ubacili svi. N1 je živ je dokaz kako se televizijski program lakše i bolje radi kad niste opterećeni s tim tko je na vlasti, ni koliko marketinških kuna stiže u blagajnu. Ključ je ipak u ljudima. Čim se ukazala šansa da se angažira Boru Dežulovića za kolumnistu, to se dogodilo. Kada je Ilija Jandrić ostao bez posla, na N1 televiziju su ga priveli k sebi.
Urednica portala Tomislava Sila prepoznala je pak novinarski nerv u Ane Benačić, a njoj se sudeći po britkim uradcima omilio u tren taj prostor slobode kojeg se na N1 televiziji ima. Nataša Božić trebala je biti Mislav Bago RTL Televizije, ali je i ona otišla na N1 gdje su joj ponudili autorsku emisiju. A sad im s HRT-a dolazi i Petar Štefanić, školovan novinarski kadar kojeg se dade koristiti na razne načine. Uz ‘stare’ snage koje su dizale N1 na noge, uz recimo Ivanu Dragičević, N1 je danas tako najpoželjnija televizijska stanica, makar se gleda samo preko kabelskih operatera. No, nacionalno je ipak nacionalano.


Tri tabora


Tu su s transferima najdalje otišli na RTL televiziji. Imena se nije zavrtjelo puno, ali su poprilično zvučna. Zoran Šprajc poželio je Danku Derifaj u timu »Direkta«. Nije mu se čuditi, Derifaj je prošla sve stepenice ovoga posla, radila niz istraživačkih priča koje se pamte, pa će dati kvalitetu više Direktu. S druge strane, nakon što se dobar dio medija tko zna zašto uhvatio analizirati zašto voditelj Igor Bobić vrti olovku dok je kadru, na RTL su doveli Mirjanu Hrgu pa da je gledateljstvo veže uz »RTL Danas«. Došla je s Al Jazzere Balkan, neki će reći da zatvara krug započet davno na HRT-u. Traži se dizanje gledanosti središnje informativne emisije, makar će biti teško u zemlji gdje su se štovatelji televizijskih kanala odavno podijelili u tri tabora.


Nova TV za sad djeluje najmanje, makar se mogu pohvaliti s dovođenjem Ivane Brkić Tomljenović. Privremeno čelništvo HRT-a zato uredno tjera van svakog tko im se, tko zna zašto, nepoćudan čini, pri čemu specifična novinarska težina nije nikakav kriterij.


Što se dolazaka tiče, za sada je sve stalo na najavi možebitnog angažmana Vlatke Pokos. Spominje se Pokos, ali se spominje i Velimir Bujanec. Kuloari pričaju, bit će on već u rujnu dio voditeljskog para emisije »Otvoreno« i to umjesto Domagoja Novokmeta!? Ako i zvuči kao vijest iz rubrike vjerovali ili ne, ne zvuči nemoguće, taman da se i opet traži kakav prečac do N1 Televizije.