Hit serija HBO-a

Počelo snimanje »Igre prijestolja« u Dubrovniku

Luko Brailo

Riječ je o vrlo popularnoj ekranizaciji serije fantastičnih romana »Pjesma leda i vatre« američkog autora Georgea R. R. Martina za čiji su nastanak zaslužni producenti i scenaristi David Benioff i Dan B. Weeiss DUBROVNIK Snimanje hit serije američkog HBO-a »Igre prijestolja« započelo je u nedjelju u Dubrovniku. Riječ je o vrlo popularnoj ekranizaciji serije fantastičnih romana »Pjesma leda i vatre« američkog autora Georgea R. R. Martina za čiji su nastanak zaslužni producenti i scenaristi David Benioff i Dan B. Weeiss. 


    Serija ima mnoštvo poklonika diljem svijeta, a nakon lanjske prve sezone i snimanja u Sjevernoj Irskoj i na Malti u ovogodišnjim epizodama snima se u povijesnim ambijentima Belfasta, Islanda i Dubrovnika. 


   Sedam kraljevina


Radnja se događa u zemlji zvanoj »Sedam kraljevina«, a prate ju nasilne borbe za »željezno prijestolje«. U središtu prve sezone bila je plemićka obitelj koja vlada sjeverom spomenute zemlje, odnosno lord Eddard »Ned« Stark (Sean Bean, poznat po ulozi Boromira u »Gospodaru prstenova«), njegova žena Catelyn (Michelle Fairley), te njihova djeca Robb (Richard Madden), Sansa (Sophie Turner), Arya (Maisie Williams), Bran (Isaac H. Wright) i Rickon (Art Parkinson). Osim Starkovih tu je i obitelj Lannister koja krije mnoge tajne i čiji će planovi za kontrolu prijestolja uništiti krhki mir u »Sedam kraljevina«. Dolazak dijela tog glumačkog postava u Dubrovnik očekuje se idućih dana. 

   Masovne scene


Stoga su početak snimanja, koje će potrajati do polovice listopada, obilježile masovne scene sa statistima podno Minčete. Uz tu lokaciju idućih dana snimat će se i na tvrđavama Bokar i Lovrjenac, gradskim zidinama, Kneževu dvoru, Lapadskoj obali i kamenolomu na Dupcu, te u ulici svetog Dominika. Ta je ulica na istočnom ulazu u povijesno dubrovačko središte već dobila potrebnu inscenaciju kako bi »Igre prijestolja« izgledale što autentičnije.