Kreće specijalizirani kanal

HRT 4 – prava adresa za one koji imaju što reći

Siniša Pavić

Pokretanje HRT-a 4 inaugurirat će zajednički desk redakcija informativnog programa radija i televizije,dogodit će se integracija radija, televizije, novih medija i društvenih mreža

ZAGREB » Novi specijalizirani kanal HRT-a, news kanal HRT 4, kreće sredinom prosinca. Informacija je neslužbenog karaktera, no temelj joj je u konkretnim radovima što su ovih dana započeli u budućem studiju novog informativnog kanala. Rušenje jednog zida označilo je početak završne faze pokretanja kanala za koji je prije koji mjesec v.d. ravnateljica HTV-a Mirjana Rakić kazala kako zahtijeva veće ljudske kapacitete i određenu tehničku prilagodbu. Ljudski kapaciteti se nameću kao ključ realizacije, pri čemu, koliko kod začudno bilo, nije posve jasno ima li kolektiv s više od 3000 zaposlenih dovoljno kadra za realizaciju ovog programa, ili su u pravu oni koji upozoravaju kako redakcija Informativnog programa HTV-a nema dovoljno novinara niti za servisiranje postojećih emisija. Zagovornici ove teze pritom upiru prstom u interna pravila zahvaljujući kojima je golem broj onih zaštićenih uredničkim statusom kojima se radni zadatak praktički ne može dati, niti će se moći dati dok ravnatelj HRT-a Goran Radman ne obavi reorganizaciju te donese novu sistematizaciju.   

Ima ljudi!


– Ima ljudi! I nisu problem ljudi, nego šefići na srednjoj razini koji drže ruke u džepovima i vode brigu samo o tome kako će zadržati svoje pozicije. Ima sposobnih ljudi, ali mnogi nemaju adresu gdje će nešto reći. Nadam se da će to moći na HRT 4, kazala nam je Tena Perišin, voditeljica projekta, dugogodišnja novinarka, urednica i mentorica.  

   Novi kanal trebao bi oživjeti podosta stvari iz predizbornog programa ravnatelja Radmana, primjerice inaugurirati zajednički desk redakcija informativnog programa radija i televizije. I Perišin veli kako je novi ravnatelj u projektu HRT 4 prepoznao nove modele organizacije rada koji bi trebao poslužiti za neka buduća vremana. Što se tiče njenog dijela posla, to je, kako kaže, integracija radija, televizije, novih medija i društvenih mreža. Sam projekt je inače začet prije koju godinu, kad se krenulo s Vijestima na Drugom, ali kako kaže Perišin, dvije godine se o projektu nije imalo s kim razgovarati. U međuvremenu su neka televizijska lica predodređena da nose HRT 4 i otišla, primjerice Lamija Alečković na Al Jazzeru. 


  Minimalna sredstva


Na čelu HRT 4, što se programa tiče, bit će Sanja Gvozdanović, novinarka i urednica u redakciji vanjske politike. Od novinara tu će biti i Igor Duić i Iva Repač, dio tima je i Vlasta Bartolec. Sredstva s kojima se barata su, priznaje i Perišin, minimalna, jedina moguća, dobivena preraspodjelom sredstava što ih kuća ima. Programski HRT 4 će imati svoje vijesti, razgovorne emisije, informativne dokumentarce, ali i biti mjestom za repriziranje uradaka Informativnog programa s prva dva programa. Posebice Perišin ističe suradnju s Hrvatskim radijom. To znači da će se na programu naći i neke od cijenjenih radijskih emisija poput »Poligrafa« ili »U mreži Prvog«. Iskustvo, međutim, uči kako bi »zvijezde« HTV-a bilo kakav angažman na HRT 4 mogle shvatiti samo kao getoiziranje njih i njihovih uradaka. 


   – To su gluposti. HRT4 sigurno neće biti geto, ni za ljude, ni za emisije, ističe Perišin.