Srebrni jubilej

“Dobro jutro Hrvatska”: Emisija u kojoj nema pretvaranja i glume slavi 25. rođendan

P. N.

Voditelji emisije Dobro jutro, Hrvatska – Ognjeg Golubić, Daniela Trbović, Mirko Fodor, Karmela Vukov-Colić, Frano Ridjan, Zlata Mück, Jelena Pajić, Davor Meštrović i Ljiljana Vinković / Foto Krasnodar PERŠUN za HTV

Voditelji emisije Dobro jutro, Hrvatska – Ognjeg Golubić, Daniela Trbović, Mirko Fodor, Karmela Vukov-Colić, Frano Ridjan, Zlata Mück, Jelena Pajić, Davor Meštrović i Ljiljana Vinković / Foto Krasnodar PERŠUN za HTV

Šest dana u tjednu s gledateljima su od ranoga jutra u televizijskome programu poznata voditeljska lica – Davor Meštrović, Karmela Vukov Colić, Mirko Fodor, Jelena Pajić, Frano Ridjan, Ljiljana Vinković, Daniela Trbović, Ognjen Golubić i Zlata MückPopularna mozaična emisija Dobro jutro, Hrvatska Hrvatske radiotelevizije u četvrtak 27. travnja obilježava 25. obljetnicu svojega neprekinutoga emitiranja. Ekipa emisije rođendan će proslaviti radno posjećujući četiri hrvatske pokrajine: Slavoniju i Baranju, Dalmaciju, Istru te središnju Hrvatsku. Prošloga je četvrtka dio emisije emitiran uživo iz Umaga, 20. travnja Dobro jutro, Hrvatska posjetila je Supetar, a 27. travnja, na sam rođendan, emisija će se emitirati iz Vukovara te iz zagrebačkih studija na Prisavlju i u Bogovićevoj ulici. Bit će tu pjesme, plesa, gastronomskih delicija te reportaža o ljudima koji su sudjelovali u stvaranju povijesti emisije.


Dobro jutro, Hrvatska jedna je od najdugovječnijih emisija Hrvatske radiotelevizije koja je u dva i pol desetljeća doživjela brojne promjene, ali je ostala uvijek rado gledana. Tajna njezine dugovječnosti nalazi se u bavljenju stvarnim životnim temama građana, od malih do ozbiljnih, kao što su, među ostalima, ovršni zakoni, europski fondovi, porezna davanja, problemi lokalnih uprava, nezaposlenost, državni projekti, zdravstvo, školstvo, promet i aktivnosti u civilnome društvu. Emisija prati i zbivanja u vezi s nacionalnim manjinama, prigodno obilježava praznike, blagdane i obljetnice, a u njoj ne manjka ni kulturnih događaja, ni zabave.


Tradicionalno, suvremeno, informativno, poučno i zabavno


– Dobro jutro, Hrvatska spoj je tradicionalnoga i suvremenoga, informativnoga, poučnoga i zabavnoga. To je emisija u kojoj nema katastrofičnih izljeva ni pesimizma. Trudimo se od jutra gledateljima pružiti onu optimističnu i pozitivnu sliku Hrvatske. U emisijama nastojimo ugostiti sugovornike koji su stručnjaci u svojemu području i uvijek zastupati cijelu Hrvatsku, pa ako se neka tema obrađuje u Zagrebu, često je nadopunjujemo javljanjima uživo ili reportažama iz drugih gradova jer svi dijelimo slične probleme, ističe urednica emisije Ana Milić.
Produkcija i realizacija – Darko Vulić, Kristina Cikač, Alen Troha, Dina Zrinski Seginj i Zdravko Martinko


Produkcija i realizacija – Darko Vulić, Kristina Cikač, Alen Troha, Dina Zrinski Seginj i Zdravko MartinkoŠest dana u tjednu s gledateljima su od ranoga jutra u televizijskome programu poznata voditeljska lica – Davor Meštrović, Karmela Vukov Colić, Mirko Fodor, Jelena Pajić, Frano Ridjan, Ljiljana Vinković, Daniela Trbović, Ognjen Golubić i Zlata Mück.


– Od 1992. godine, otkad se emitira Dobro jutro, Hrvatska, nismo se nikad pretvarali i nikada nismo glumili nešto što nismo. Bili smo i ostali uvijek iskreni i uvijek spontani. Kad je svima bilo teško, i nama je bilo teško, kad su se svi veselili, i mi smo se veselili. Kroz našu su emisiju prošli svi koji nešto znaju i trebaju reći, svi koji nešto znače u Hrvatskoj i od kojih smo mogli i trebali učiti. Naš je studio uvijek bio poput dnevnoga boravka neke hrvatske obitelji u koji smo rado pozivali goste. I, naravno, uvijek smo bili pozitivni i mislili pozitivno, prisjeća se voditelj i dnevni urednik emisije Davor Meštrović.


Osim novinara, voditelja i urednika emisiju ostvaruje velik broj ljudi – od redatelja, kamermana, šminkera, kostimografa do organizatora koji rade odgovorne poslove kako bi svakoga dana proizveli zahtjevnu dvosatnu emisiju uživo.


– Nisam s ovom emisijom od početka, ali sam uistinu ponosna na ekipu koja emisiju svakoga dana ispočetka nanovo osmišljava i stvara, gradi ciglu po ciglu kao kuću. I svakoga jutra nastaje jedna nova kuća, jedan novi temelj za svaki novi dan, kaže izvršna urednica emisije Larisa Banek.


– Sretan sam jer smo i mi mladi dobili priliku mijenjati televiziju, pogotovo u reporterskim javljanjima. Svašta sam radio kako bih uveselio jutra našim gledateljima: muzao koze, daskao na Jarunu, udomljavao pse, pekao kolače, bio rudar. Približili smo televiziju gledateljima i srušili odmak koji televizija inače ima, pojašnjava voditelj i reporter Frano Ridjan.


Izvrsno funkcioniranje


Iako ekipa emisije Dobroj utro, Hrvatska svoj dan i svaku novu emisiju počinje dok mnogi još spavaju dubokim snom, nikomu od njih to ne pada teško. Zapravo izvrsno funkcioniraju, baš poput švicarskoga sata.


Novinari – Helena Abramović, Vinko Pajić, Dada Žitko, Ivan Dorian Molnar, Ivana Štefelić, Sunčica Furdak i Snježana Bačić


Novinari – Helena Abramović, Vinko Pajić, Dada Žitko, Ivan Dorian Molnar, Ivana Štefelić, Sunčica Furdak i Snježana Bačić– Tajna je formula emisije Dobro jutro, Hrvatska dobra energija koja nastaje kad se spoje oni koji je rade i oni koji je gledaju. Ovaj je posao i naporan, i težak, ali je istodobno i divan, i prekrasan, i zanimljiv. Upoznajete nove ljude, bavite se zanimljivim temama, imate prilike otići na mjesta na koja možda inače ne biste i činiti stvari koje ne biste ni pomislili raditi. Zasićenje se dogodi, ali onda uzmete koji slobodan dan, malo otputujete i vratite se kao novi. I opet uživate u poslu, pojašnjava voditeljica i reporterka Jelena Pajić.


Urednica emisije Ana Milić


Urednica emisije Ana Milić– Smijeh je najvažniji dio naše ekipe. Bez smijeha u redakciji sve bi bilo teže, a upravo je dobro raspoloženje dodatno nadahnuće da svakoga dana poguramo još malo jače, kaže voditelj i dnevni urednik Ognjen Golubić.


Emisija Dobro jutro, Hrvatska u predstojećemu razdoblju donosi niz novosti, a gledatelji će, među ostalim, imati prigodu organizirano posjetiti studio iz kojega se prikazuje.