#PrayForAmazonia

Slavni stali u obranu Amazonije. Apeliraju na medije i brazilskog predsjednika

P. N.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

"Ako nisi iz Brazila i nemaš pojma o tome što se ovdje događa, evo - najveća kišna šuma na svijetu gori već 16. dan, a medije boli k****  za to"Dok strašna vatra guta alarmantnom brzinom “pluća svijeta”, slavne osobe podižu svijest o utjecaju krčenja šuma i pozvaju na akciju.


Proteklog tjedna zvijezde poput Leonarda DiCaprija, Madonne, Care Delevingne i Ariane Grande  iskoristile su društvene mreže kako bi iskazale svoju frustraciju nedostatkom medijskog izvještavanja i pokušale osvijestiti ljude, koristeći hashtag #PrayForAmazonia, prenosi Variety.


Nacionalni institut za svemirska istraživanja izvijestio je o porastu požara u najvećoj kišnoj šumi na svijetu za 77 posto u odnosu na prošlu godinu. Krčenje šuma postaje gorući problem u Amazoniji, a nakon što je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro stupio na dužnost u siječnju, sredstva za zaštitu kišnih šuma su smanjena.
U objavi na Instagramu u četvrtak, DiCaprio je napisao: “Znanstvenici i zaštitnici pripisuju deforestaciju šume predsjedniku Jairu Bolsonaru koji je uputio otvoreni poziv drvosječama i poljoprivrednicima da očiste zemlju nakon što je u siječnju preuzeo vlast. Najveća prašuma na svijetu je krucijalni dio globalnog klimatskog rješenja. Bez Amazonije, ne možemo držati pod kontrolom zagrijavanje Zemlje.” Također je, između ostalog,  predložio doniranje aktivistima koji ulažu napore u obranu šume.Delevingne je također podijelila svoje stavove na Instagramu. Apelira na jače medijsko izvještavanje i poziva svoje sljedbenike da povećaju svijest putem hashtaga #PrayForAmazonia.Grande je putem Instagram Storiesa, podijelila tri fotografije i napisala: “Ako nisi iz Brazila i nemaš pojma o tome što se ovdje događa, evo – najveća kišna šuma na svijetu gori već 16. dan, a medije boli k****  za to. #PrayForAmazonia.”


Madonna je kritizirala Bolsonarovu politiku: “Ovo je pustošenje Brazila – domorodačkih stanovnika koji tamo žive te biljnih i životinjskih vrsta zbog kojih je ovo najvažnija bio raznolika šuma. Predsjedniče Bolsonaro, molim vas promijenite svoju politiku i pomozite ne samo vašoj zemlji već i cijeloj planeti.”