Pjevačica i kuharica

Lana Klingor Mihić: Zauvijek zbogom pjevanju, kuhanje je moja strast

Edi Prodan

Foto N. Reberšak

Foto N. ReberšakAstrolozi bi rekli – to može samo jedna »djevica«! Majka triju djevojčica, Kiare, Marle i Mike, supruga nekadašnjeg rukometaša i novinara Ante Mihića, pjevačica s vrlo zanimljivom, pa i jednako toliko kvalitetnom glazbenom karijerom, na kraju i – pobjednica Masterchefa, odnosno njegovog izdanja posvećenog poznatim i slavnim osobama, najuglednijeg hrvatskog televizijskog kuharskog showa – Lana Klingor Mihić.


Temeljita u svemu, organizirana, predana radu i stalnom smišljanju pomalo neobičnih poslovnih izazova. Najnoviji koji 2. i 3. rujna dolazi u Rijeku, na Korzo, a nekoliko tjedana kasnije i u Pulu je zanimljiva kombinacija njezine kulinarske strasti i svojevrsnog »street fooda« naziva Rijeka Food Festival.


Djevica je organizirana, no očito da je kod vas jak i neki vatreni podznak s obzirom da je jasno kako sve što radite ispunjavate s velikom količinom strasti?
– U podznaku sam Strijelac. Sve što radim, radim sa strašću i željom da svoj posao, projekt odradim na vrhunskom nivou. Uvijek se u sve dajem 100 posto jer vjerujem da se samo na taj način može doći do cilja. Kada znam da sam dala sve od sebe ne mogu si ništa predbaciti, a uvijek će netko biti manje ili više zadovoljan odrađenim poslom. Važno je na kraju dana pogledati se u ogledalo i bez ikakvih sumnji leći u krevet. Ja sam od onih koji vjeruju da je život škola i da je svaki novi dan prilika da naučimo nešto novo. I ja još uvijek učim, gledam, upijam, kako bih i ja bila bolja u svom poslu, a konačnu ocjenu o meni i mojim projektima reći će moji klijenti i svi oni koji su posjetili i bili gosti naših food festivala. Rijeka Food festival je već osmi u nizu festivala koji radim i zaista vjerujem da će se svidjeti Riječanima ali i turistima.


VRLO DOBRA AMATERSKA KUHARICA


O čemu se u slučaju Food Festivala radi. Je li riječ o nadmetanju profi kuhara ili pak o tome da će kuhače suprotstaviti amateri?


– Usudim se reći da je Food Festival zapravo spoj vrhunskog kuharskog amaterizma i profesionalnog kuhanja na najvišem nivou. Ako vam kažem da će na mom festivalu kuhati jedan Andrej Barbieri, o kojem je suvišno trošiti riječi, da je redovito naš gost kuhar Vid Nikolić, jedan od najboljih zagrebačkih kuhara, da s nama uvijek rado surađuje i pobjednica Masterchefa Iva Pehar, onda sam podosta približila o kakvim se jelima radi i u kojem smjeru je zamišljen Croatia Food Festival. Rijeka Food Festival powered by Billa je nastavak priče koja je prije četiri godine započela u Zagrebu, a koja je odlučila svoj koncept i svoju ideju proširiti po cijeloj Hrvatskoj. Razlikujemo se od ostalih festivala jer nam nije u interesu da unajmimo druge da kuhaju za nas, već kroz svoja jela i uz svoju produkciju predstavljamo projekt koji se u svijetu održava već dugi niz godina. Nema nadmetanja, samo želja da svim posjetiteljima pružimo jedinstveno gastronomsko iskustvo, koje će vjerujem prepoznati i građani Rijeke i uživati u nekim jelima koja nemaju priliku probati svaki dan. Svega ovog ne bi bilo bez naših sponzora Bille, Amstela, Jamnice, mesnica braće Pivac koji od prvog dana vjeruju u nas i koji su prepoznali naše vrijednosti svjesno s nama gradeći brand koji je prepoznat u cijeloj Hrvatskoj.


Strast prema kuhanju je novijeg doba, otkrivena paralelno s »cooking waveom« koji je zahvatio i Hrvatsku ili ste se oko stola i kuhanja »motali« još kao djevojčica?


– Zapravo sam se oduvijek voljela motati po kuhinji i još kao djevojčica sam upijala mamine recepte i kako ona sprema sva ta ukusna jela koja nam kasnije servira na stol. Da, od mame sam puno naučila, ona je moj prvi pravi mentor, a sve ostalo bila je nadogradnja, koje je kulminiralo pobjedom u Masterchefu. Uvijek je kuhinja i kuhanje bilo svojevrsni ispušni ventil od svakodnevnog stresa i prilika da testiram svoje znanje i mogućnosti s nekim novim jelima i kulinarskim izazovima. Moram priznati da je suprug od početka vjerovao da mogu do kraja i da mi je bio velika podrška, a kako je odmicala sama emisija i ja sam uvidjela da dobro baratam kulinarskim tehnikama. Naravno da su puno pomogli članovi žirija, da je njihovo iskustvo neprocjenjivo, kao što je neprocjenjivo sve ono dobro što mi je o kuhanju donio Masterchef i dva mjeseca svakodnevnih spravljanja različitih jela. Danas se usudim reći da sam vrlo dobar amaterski kuhar koji je spreman uhvatiti se u koštac sa svakim izazovom i da ne postoji namirnica koja bi me mogla neugodno iznenaditi.


IMAM NOVE CILJEVE


Kako vaše cure gledaju na kuhanje, privlači li i njih da kao mama izvode izgledom i okusom gastronomske bravure?


– Vole se motati po kuhinji, uvijek ih zanima što se kuha, vole biti degustatori mojih jela, a i imam sreću da nisu izbrljive po pitanju hrane, pa je sve puno jednostavnije. Još su one premale da bi sve pohvatale, ali imaju afinitete i drago mi je da ne bježe od kuhinje.


Vrlo ste aktivni u vašoj agenciji Klinka. Što joj je specijalnost?


– Ime Klinka zapravo je dao suprug jer je povezao ime slova moga prezimena sa činjenicom da imamo doma male djevojčice i to se pokazalo kao puni pogodak. Mnogima se sviđa to ime, pa mislim da smo pogodili u tom pogledu. Mi samo mala agencija s ozbiljnim namjerama, rekla bih. A specijalnost nam je komunikacijski management, usluge odnosa s javnošću i medijske aktivnosti za naše klijente, kao i zakup medija. Suprug i ja smo već dugo u tom poslu i vjerujem da dobro funkcioniramo, klijenti su zadovoljni, pa iako na prvu mnogi ne razumiju politiku našeg posla, nakon našeg angažmana shvaćaju koliko je dobra suradnja s medijima važna za vlastitu promociju i izgradnju vlastitog imidža. A upravo smo mi ti koji im pomažemo da se kroz medije izgrade prema van, te da se na kvalitetan i ispravan način predstave svojim krajnjim korisnicima.


A pjevanje, što s njim? Nastavak solo karijere ili s nekim novim bandom?


– Pjevanje je davno završena priča. Dio moje prošlosti koje se uvijek rado sjetim, ali koja je samo jedna lijepa uspomena. Prošlo je dosta godina, pronašla sam sebe u majčinstvu i u svojoj poslovnoj karijeri. Nemam poriva ni za solo karijerom ni za nekom novom pjevačkom avanturom, imam nove ciljeve, nove projekte i nove želje u životu, za sada dobro plivam u ovim vodama i dok je tako ja sam sretna.


Hoće li na kraju ipak pobijediti »djevica« s početka priče i svoj život pronaći u besprijekorno organiziranom obiteljskom restoranu?


– Voljela bih to i zato nikad ne reci nikad. Pobjeda u Masterchefu je sigurno dobra preporuka i pokazatelj da mogu, ali za restoran treba puno muke, rada, odricanja, nečeg novog, što je svakako izazov, ali polako. Mlada sam, nema razloga za žurbu.