Enciklopedija Westerosa

Novi dragulj fantasy literature: George R. R. Martin o svijetlu leda i vatre

Marinko Krmpotić

Martin je odlučio napisati i pretpovijest tih zapadnih zemalja te osmislio veliki historiografski tekst koji o povijesti tog svijeta govori sve do trenutka kad počinje radnja prve knjige iz serijala »Pjesme leda i vatre«, romana »Igre prijestolja« pod čijim je nazivom ovo djelo proslavila i istoimena briljantna hit TV serijaFascinantnu snagu i širinu mašte Georgea R.R. Martina, autora briljantnog romanesknog epskog serijala »Pjesme leda i vatre«, bolje od ijednog romana iz te za sada oko četiri i pol tisuća stranica opsežne (još nedovršene!) sage potvrđuje njegovo novo djelo, knjiga »Svijet leda i vatre« čiji podnaslov »Neispripovijedana povijest zapadnih zemalja« tek blago naznačuje o kakvom je za fantasy literaturu dragulju riječ.


Naime, u namjeri da svoj izmaštani svijet Westerosa i okolnih kontinenata što bolje dočara ogromnom broju zaljubljenika u »Pjesme leda i vatre«, Martin je odlučio napisati i pretpovijest tih zapadnih zemalja te osmislio veliki historiografski tekst koji o povijesti tog svijeta govori sve do trenutka kad počinje radnja prve knjige iz serijala »Pjesme leda i vatre«, romana »Igre prijestolja« pod čijim je nazivom ovo djelo proslavila i istoimena briljantna hit TV serija.


Meštar Yandel


Povijest svijeta koji se trenutačno, prije sedme sezone serije i knjige, nalazi pred smrtonosnom prijetnjom najezde »bijelih šetača«, ispričana nam je zahvaljujući meštru Yandelu, povjesničaru iz tog doba koji je prikupio i na jednom mjestu objavio sva dotadašnja znanja o svijetu kojeg je i sam dio.
Saznajemo tako najprije podatke iz drevne povijesti, doba tzv. Prvih ljudi, kraljevstvu Valyrije i dolasku Andala koji će osvojiti zapadne zemlje. Priča se potom o kraljevanju Targaryena i njihovim zmajevima te načinu na koji su poraženi da bi potom najveći dio knjige bio vezan uz opis vladavine u sedam u tom trenutku postojećih kraljevina da bi se u završnom dijelu autor dotaknuo i onih prostora koji su van tih kraljevina, a to znači i van većini tog znanog svijeta.


Za sam kraj, u skladu s historiografskom i enciklopedistici okrenutom karakteru knjige, autor nudi i dodatak u kojem se saznaju precizni podaci o rodoslovlju obitelji Targaryen, Stark i Lannister, odnosno detaljan prikaz vladavine kraljeva.Naravno, meštar Yandel je, kao i svi likovi ovog briljantno osmišljenog i začuđujuće izmaštanog paralelnog svijeta, izmišljen pri čemu su u konačnom izgledu ove »enciklopedije Westerosa« Georgeu R.R.

Martinu u konačnom oblikovanju pomogli Elio M. Garcia Jr. i Linda Antonsson, dvoje mlađih švedskih fanova koji su toliko »ušli« u izmaštani Martinov svijet da je on zajedno s njima napisao ovu »povijest«.Elio M. García Jr. (36) i Linda Antonsson (40) upoznali su se pred petnaestak godina baš zahvaljujući »Igri prijestolja« koja ih je potom vezala do te mjere da su danas bračni par koji živi i radi u švedskom gradiću Nödinge-Nol, nedaleko od  Gothenburga.


Još 1999. godine na internetu su pokrenuli stranicu Westeros.org koja je do 2012. godine stekla 17.000 registriranih fanova »Pjesme leda i vatre«, a taj fantastični rad privukao je i samog Martina koji im je 2008. godine prvi pristupio i od tog trenutka, na veliku radost švedsko-španjolskog para, počela je njihova suradnja koja je, za sada, svoj vrhunac doživjela u knjizi »Svijet leda i vatre« koja je objavljena prošle godine, a na dan kad je objavljena Elio i Linda su se vjenčali.Povijest svijeta


Konačan rezultat je po svim mjerilima fascinantna knjiga koju će s oduševljenjem čitati svaki fan »Leda i vatre« i to ne samo jednom, već joj se, budući da je tako koncipirana, može vraćati u niz navrata kako bi, prateći radnju serije ili čitajući novu knjigu, saznao pojedinosti o vezi događaja iz »sadašnjosti« s događajima iz »prošlosti«.


Uz to, naravno, knjiga svojim detaljnim prikazom najbitnijih trenutaka povijesti Westerosa nudi i dodatna pojašnjenja i razumijevanje svega što smo pratili u do sada objavljenom serijalu knjiga i TV serije, a istu će funkciju, nedvojbeno, vršiti i za buduće knjige i sezone serije – najvjerojatnije još dvije – sudeći bar po najavama samog Georgea R.R. Martina.


Štoviše, neshvatljivo velika količina podataka, likova i zbivanja predstavlja najbolji mogući temelj za daljnje širenje priče, za stvaranje novih pripovijesti i saga iz tog svijeta leda i vatre, svijeta surovih igara prijestolja. Da će tako biti ne treba nimalo sumnjati jer već koautorstvo Garcie i Antonsson u izradi ove knjige upućuju na to kako George R.R. Martin definitivno više nije sam vlasnik svijeta Westerosa.


Istina, on ga je stvorio i osmislio, ali sve veći broj fanova kojih, poput spomenutog španjolsko-švedskog dvojca, uspostavljaju prema tom izmaštanom svijetu iznimno kreativan odnos, svjedoče o tome da je Martin stvorio možda i najznačajniji paraleni književni svijet u povijesti književnosti što sjajno potvrđuje i ova knjiga koja je, u stvari, povijest svijeta koji nikad nije postojao!Iako se baš na primjeru Georgea R.R. Martina može primjeniti ona čuvena po kojoj »mašta čini svašta«, nedvojbeno je – što Martin i sam priznaje – uporište za svoj ingeniozni svijet Westerosa, našao u stvarnosti, točnije u nekim dijelovima europske povijesti, pogotovo britanskom Ratu Ruža, ali i rimskim osvajanjima i ratovima sa škotskim gorštacima, vikinškim osvajanjima i ratovanjima, svijetu arapske mistike…


Isto tako jasno je već pri prvom pogledu na zemljopisni oblik Westerosa da je uzor britanski Otok, a susjednim neistraženim zemljama temelj je euroazijski kontinent. No, sve to, kao i djelići magije i čarobnjaštva, samo je podloga za veličanstvenu igru mašte u kojoj je meštar Martin briljantan.Divot izdanje


Uz stotine novih priča koje su pak zameci tisuća novih, ova knjiga oduševit će mnoge i svojim izgledom pri čemu se i njen hrvatski izdavač, zagrebački Algoritam, i te kako potrudio ponudivši divot izdanje koje veličinom i požutjelim izgledom stranica te odabirom fonta slova »vuče« na stare srednjovjekovne spise.


Dodatni su pak adut iznimne ilustracije koje potpisuje trideset različitih autora sa svih strana svijeta što dodatno svjedoči o popularnosti ovog izmaštanog svijeta i zaluđenosti njime. Naravno, otkud tolika želja za bijegom u izmišljenu stvarnost pitanje je za psihologe i sociologe, a uz onaj klasični odgovor o želji za bijegom iz nesavršene sadašnjosti, dio odgovora svakako leži i u činjenici da rijetko koji čovjek ne voli dobru priču. A »Pjesme leda i vatre« sa svojom poviješću iskazanom u ovoj knjizi upravo to nude!