Pjesma klapa s Kvarnera

Trogirskom slavuju u čast

Slavica Mrkić Modrić

Klape Flumen, Kastav, Pinguentum, Trabakul, Tramuntana i Vinčace u znak sjećanja na kolegu i prijatelja Vinka Cocu odlučile su udružiti glasove te zajedničkom pjesmom obilježiti godišnjicu smrti ovog izvanserijskog hrvatskog pjevačaRIJEKA  Klape Flumen, Kastav, Pinguentum, Trabakul, Tramuntana i Vinčace u znak sjećanja na kolegu i prijatelja Vinka Cocu odlučile su udružiti glasove te zajedničkom pjesmom obilježiti godišnjicu smrti ovog izvanserijskog hrvatskog pjevača.


Slavko Janković, Cocin dugogodišnji prijatelj i gitarist, s autorom instrumentalnog aranžmana Robertom Grubišićem i autorom vokalnog aranžmana Svetom Popovićem, za tu su prigodu načinili pjesmu simboličnog naziva »Trogirskom slavuju«, na kojoj je gitare odsvirao Ivan Pešut.


Pjesma izašla pod okriljem izdavačke kuće »Scardona« i spot u režiji Roberta Kalčića svjetlo dana trebali bi ugledati ove nedjelje, točno na dan Cocine smrti. Snimana je u Grubišićevom studiju Adria Records u Šmriki, gdje je ujedno načinjeno i nekoliko kadrova za potrebe spota, dok je ostatak videobroja nastao na Trsatskoj gradini.
   – Četrdesetak pjevača iz šest klapa s Kvarnera ovom su pjesmom poželjeli Vinku reći hvala za suradnju i prijateljevanje tijekom proteklih desetljeća. Veliko zadovoljstvo mi je bilo sudjelovati na ovom projektu samim time što sam s Vinkom surađivao dugi niz godina, a i autor sam jedne od njegovih posljednjih skladbi. Koliko je bio omiljen u klapskom svijetu, moglo se osjetiti kroz svaki snimljeni ton i kroz svaku interpretaciju pojedine klape koje su se sa zadovoljstvom odazvale na snimanje ove pjesme – kazao je Grubišić.


   A kako je uopće došlo do nastanka kompozicije »Trogirskom slavuju« pojasnio je autor pjesme Slavko Janković.


   – Pjesma »Trogirskom slavuju« u izvođenju kvarnerskih klapa, kao što joj i sam naziv govori, nastala je motivirana idejom da bude zajednička zahvala glazbenika s Kvarnera koji su imali tu čast i sreću surađivati s najboljim tenorom Hrvatske Vinkom Cocom, velikim čovjekom i prijateljem, zvijezdom koja će zauvijek sjati na estradnom nebu Lijepe Naše. Neopisivo lijepo iskustvo bilo je slušati i promatrati tolik broj klapskih pjevača koji su na ovaj način, puni ljubavi i kroz pjesmu još jednom odali počast našem Vinku. Izuzetna čast mi je što sam dio ovog projekta.


   O tome s koliko ozbiljnosti i ljubavi su kvarnerski klapski pjevači prionuli »poslu« najbolje ilustrira izjava Roberta Kalčića, redatelja i snimatelja spota koji kaže kako mu nikad lakše nije bilo četrdeset ljudi natjerati da budu kao jedan te dodaje da su svi, od prvog do zadnjeg, pokazali kako su uistinu pravi profesionalci.