Radojka Šverko, Tereza Kesovija i Gabi Novak uoči koncerta u Rijeci

Tri dive, tri snažne osobnosti

Maja Hrgović

Tereza, Radojka i Gabi raduju se riječkom koncertu te očekuju da će njime biti ponovljena noć velikih emocija s prošlogodišnjeg nastupa u OpatijiZAGREB Radojka Šverko, Gabi Novak i Tereza Kesovija, okupljene u projektu »Dive« koji će se koncertom 24. svibnja u HNK pl. Zajca predstaviti riječkoj publici, jedna su od rijetkih pojava u hrvatskoj glazbi koje zbilja zaslužuju epitet diva.


Zaslužile su ga izvrsnošću izvedbi, raskošnim i upečatljivim glasovima, i time što su kroz sva ova desetljeća ostale dosljedne u shvaćanju glazbe kao umjetnosti – a ne kao trivijalne zabave, na koju se danas svodi čudovišan dio domaće estrade.   

Porazgovarali smo uoči riječkog koncerta kojemu se sve tri osobito raduju – a očekuju i da će njime biti ponovljena noć velikih emocija s prošlogodišnjeg nastupa u Opatiji, o čemu govore kao o jednome od vrhunaca ove suradničke priče koja traje već treću godinu. Otkako su, naime, prvi put u ovome izdanju nastupile na Stradunu u ljeto 2010., Dive su osvojile publiku mnogih gradova u regiji, od Opatije i Zagreba do Niša i Novog Sada, a u Sarajevu su u jednome danu održale dva rasprodana osmomartovska koncerta pred oduševljenim gostima. 


– Toliko su nas se zaželjeli! – kaže s osmijehom Gabi Novak.   

Snažne osobnosti


Govoreći o ishodištu ove uspješne suradnje, Tereza Kesovija kaže kako je ona nastala dijelom iz nezadovoljstva njihovim tretmanom na hrvatskoj estradnoj sceni.  

– Nismo bile dovoljno iskorištavane. Činilo mi se kao da se čeka da dođemo do stotog rođendana pa da nas onda pozovu da negdje nastupimo! – kaže Tereza.
Zanimalo nas je kako su se tako snažne osobnosti uspjele uskladiti u ovom tješnjem kolaborativnom projektu – ima li među njima rivalstva, trzavica. Na to pitanje odlučno odmahuju glavom.


– Mi se poznajemo dugo godina, različiti smo karakteri, ali to nije prepreka našoj suradnji, dapače. Zbilja smo se potrudili napraviti nešto lijepo, htjele bismo puno, a mnogo toga ne možemo realizirati zbog materijalne situacije u ovoj zemlji, koja utječe na sve aspekte života – kaže Gabi Novak, nezadovoljna time što je teško pomiriti inovativne zamisli s realnim, oskudnim mogućnostima. 


Na testu hrvatske stvarnosti padaju i najmoćniji mladi talenti.


– Zemlja smo talentiranih ljudi, ali i talenti se gase i propadaju ako nisu na pravi način njegovani i podržavani, kaže Radojka Šverko, kojoj nedostaje onaj osjećaj da se naježi na nečijem koncertu. Za to krivi nekvalitetnu medijsku produkciju, ali i nedostatak prave kritike koncerata.   

Test stvarnosti


Iako se često upravo u društveno kriznim vremenima zna dogoditi procvat umjetnosti, Dive smatraju da to u Hrvatskoj trenutno nije slučaj – a pogotovo ne na polju glazbe. Za to krive i nagradu Porin, koja površnom valorizacijom glazbenog stvaralaštva »vedri i oblači«, često bez imalo odgovornosti prema Vatroslavu Lisinskom, autoru djela čiji je naslov preuzet za nagrade. Terezi Kesoviji, dobitnici Porina za životno djelo, neshvatljivo je da joj je to odlikovanje dodijeljeno mimo prethodnog suvislog vrednovanja i nagrada njezinim albumima.


– Za što me onda točno nagrađuju, što je to moje životno djelo, znaju li oni uopće? – pita se.


Radojka Šverko, koja je na netom održanoj dodjeli Porin osvojila dvije nagrade, nije se pojavila na dodjeli. Bio je to njezin iskaz nezadovoljstva prema jeftinoj spektakularizaciji te manifestacije, koja više cijeni show od umjetnosti.


– Odnos cijelog ovog društva prema Lisinskom ilustrira stanje njegove rodne kuće – složile su se Dive.


Dive će ovog ljeta, nakon Rijeke, nastupiti u Zadru, Trogiru i Makarskoj (18.,19. i 20. srpnja), a popis gradova obuhvaćenih turnejom vjerojatno će se još širiti.