Otpjevao

Slavonac osuđen zbog pjevanja policajki neutješan: “Bećarac nije bećarac ako nije takav…”

P. N.

Photo Davor Javorovic/PIXSELL

Photo Davor Javorovic/PIXSELL

"Nastavit ću pjevati bećarce", rekao je Čolaković, dok sud ocjenjuje da je policajku vrijeđao i omalovažavao na temelju razlike u spoluVALPOVO Mladi Slavonac Branimir Čolaković kriv je zbog pjevanja bećarca pred policajkom Marijom Iličić na manifestaciji “Ljeto valpovačko”, odlučio je Prekršajni sud u Valpovu u ponovljenom suđenju. Kažnjen je s 2.000 kuna. Dok je koračao u folklornoj povorci u lipnju 2015. godine otpjevao je pred policijskom službenicom ”Aoj mala ti u plavoj bluzi skini gaće pa mi se nag…”.


Sud je ocijenio da njegov navod da je sporni bećarac otpjevao pripadnicama KUD-a Bocanjevci nije uvjerljiv, jer je proturječan njegovu iskazu u policiji. Tada je potvrdio da je pjevao policajki, ali je istaknuo da to nije učinio u lošoj namjeri, već u smislu humora.


– Počinio je prekršaje jer je sporni bećarac otpjevao na javnom mjestu pred mnoštvom gledatelja i drugih sudionika, s ciljem stvaranja ponižavajućeg i uvredljivog okruženja na temelju razlike u spolu, čime je povrijedio njezino dostojanstvo i ujedno je vrijeđao i omalovažavao prilikom vršenje službe. Nije, stoga, prihvatljivo pozivanje na njegovo građansko pravo slobode izražavanja, jer je prilikom ostvarivanja istoga počinio prekršaje i time povrijedio građanska prava i slobode oštećenice,  zaključila je sutkinja.
Nakon presude Čolaković je rekao da je razočaran.


“Naravno da sam razočaran, ovo uopće nisam očekivao. Nastavit ću pjevati bećarce”, rekao je Čolaković.


Na pitanje novinara hoće li sada izostaviti proste riječi, Čolaković je odgovorio: “Bećarac nije bećarac ako nije takav…”


U prvom postupku 2015. godine Čolaković je oslobođen jer sud nije mogao utvrditi da se obratio upravo policajki. Čolaković je tada tvrdio kako policajku nije ni vidio te da su iza njih koračale folklorašice iz Bocanjevaca u plavim bluzama.


Policijska postaja žalila se na tu presudu, a Visoki prekršajni sud prihvatio je žalbu i postupak vratio na početak.