Virtuozi

Okončan još jedan BIG fest: Baška na 4 dana postala gitaristička meka svijeta

Slavica Mrkić Modrić

Foto M. Gracin

Foto M. GracinDupkom puno gledalište kompleksa sv. Lucije u Jurandvoru, i pozornica na kojoj se smjenjuju glazbeni virtuozi bile su glavne odrednice završne večeri ovogodišnjeg BIG Festa ili Baška International Guitar Festivala što se od 17. do 20. kolovoza, u organizaciji Udruge Hal i Turističke zajednice Općine Baška odvijao u Jurandvoru i staroj luci u Baški.


Čast da zatvori, ovaj za sve ljubitelje gitare nezaobilazan festival pripala je ekipi vrsnih glazbenika objedinjenih pod imenom Damir Kukuruzović Django group, te Martinu Tayloru i Alison Burns. Tko iole prati glazbene trendove zna da su spomenuta imena već u startu bila garancija uspješnosti večeri što se u gotovo trosatnom programu i potvrdilo. Da je Damir Kukuruzović jedan od najznačajnijih hrvatskih gypsy jazz glazbenka nepobitna je činjenica, no mnogi u publici su te večeri otkrili i da je Damir nenadmašan »showman«. Osim izvrsnih numera koje je jurandvorskoj publici podario Damir Kukuruzović Django group, odnosno glazbenog putovanja u gypsi kolima na koje su ju poveli, Damir je duhovitim najavama numera dobrano nasmijao gledalište.


Uzvici nevjerice


A s Damir Kukuruzović Django »trupom« putovalo se iz zemlje u zemlju, iz filma u film, a sve Djangovim stopama. Čak ni dva bisa nisu bila dovoljna za rastanak. Uistinu nastup koji se ne zaboravlja.
Publika se nije ni snašla, a već ih je »zadesio« Martin Taylor. Eh, Taylor! Gitaristička legenda, jedno od vodećih imena svjetske gitarističke scene, glazbenik kojeg je utjecajni američki »Acoustic Guitar Magazine« proglasio najeminentnijim gitaristom svoje generacije, dobitnik čak 14 nagrada British Jazz Awardsa, nominiran je za Grammy, nositelj dva počasna doktorata, čovjek kojem je, nakon što je proglašen članom MBE (Member of the Order of the British Empire), nagradu za osobit doprinos jazz glazbi uručila osobno britanska kraljica, e, upravo taj je svojom svirkom jurandvorsku publiku zalijepio za stolice i izazvao uzvike nevjerice. A kad mu se na pozornici pridružila Alison Burns, škotsko-kanadska jazz pjevačica koja je već albumom iz 2007. privukla pažnju svjetskih medija i postala prvi škotski jazz izvođač čiji je album ušao na listu Top 10, publika je, što bi se reklo – prestala disati. Gromoglasnim pljeskom ispraćen je njihov nastup, a i ovogodišnje izdanje Baška International Guitar Festivala koje je u Bašku i Jurandvor dovelo vrhunska svjetska glazbena imena.


Izložba fotografija


Prisjetimo se, BIG Festival su otvorili talijanski umjetnici Anita Camarella i Davide Facchini, te škotsko-norveški Duo Kelpie što ga čine Kerstin Blodig i Ian Melrose, jedan od vodećih europskih fingerstyle gitarista koji se publici predstavio i u solo izdanju. Drugom večeri BIG Festa, a i cijelom bašćanskom Starom rivom vladali su makedonski glazbenici imena »Crossroads Blues Band«, dok je treća bila rezervirana za domaće glezbene snage tj. za Albu i Lea, te Darka Jurkovića Charliea. Spomenemo li još i izložbu fotografija »Guitar Masters« postavljenoj u galeriji kompleksa sv. Lucije u sklopu koje su radove, nastale na dosadašnjim gitarističkim događanjima u organizaciji Hal udruge, izložili Robert Kalčić, Lucio Vidotto, Boris Sušanj i Damir Zamaklar, preostaje još samo zaključak koji glasi – organizatori BIG Festa i ove su godine uspjeli od Baške načiniti gitarističku meku svijeta.