Loš posao u Azerbajdžanu

Nina Badrić bez finala Eurosonga

Hina

 Lijepa Naša ni ove godine neće imati svog predstavnika u finalu Eurosonga. Na drugoj polufinalnoj večeri održanoj u Kristalnoj dvorani azerbajdžanske prijestolnice naša je pjevačica Nina Badrić nastupila deseta, a njezina pjesma Nebo nije uspjela ući u veliku završnicu.Više sreće imao je srbijanski predstavnik Željko Joksimović kao i predstavnica Bosne i Hercegovine Maya Sar te makedonska pjevačica Kaliopi. Ulazak u finale nije izborila 16-godišnja slovenska pjevačica Eva Boto, kao ni njezina portugalska kolegica Filipa Sousa za čiju je pjesmu glazbu napisao Andrej Babić, a aranžman Aleksandar Valenčić.

S druge strane, za titulu pobjednika borit će se i Donny Montell iz Litve, Gaitana iz Ukrajine, Loreen iz Švedske, Tooji iz Norveške, Ott Lepland iz Estonije, Kurt Calleja s Malte i Can Bonomo iz  Turske. 


Uz izvođače koji su izborili ulazak u veliku završnicu u dvjema polufinalnim večerima, za titulu pobjednika Izbora za pjesmu Europe 2012. borit će se i predstavnici šest zemalja koje izravno ulaze u finale. Zemlju domaćina Azerbajdžan predstavljat će Sabina Babayeva, iz Velike Britanije u Kristalnu dvoranu u Bakuu stiže Engelbert Humperdinck, dok će predstavnica Francuske biti pjevačica Anggun. Nina Zilli predstavljat će Italiju, boje Njemačke branit će Roman Lob, a Španjolske Pastora Soler. Zanimljivo je da je upravo ona otkrila kako su joj u domovini savjetovali neka učini sve da ne pobijedi jer zemlja, utonula u financijsku i gospodarsku krizu, ne može na sebe preuzeti teret nadasve skupe organizacije idućeg natječaja.


– Ozbiljno misim da nije vrijeme ni za Španjolsku ni za španjolsku televiziju da pobijedimo na natječaju za najbolju pjesmu Eurovizije jer u tom bismo slučaju morali organizirati iduće natjecanje, a to stoji golemu svotu novca, objasnila je Soler dodavši da si Azerbajdžan, jer je bogat naftom, organizaciju može dopustiti, dok Španjolska prvo mora izaći iz krize. 
Azerbajdžan je pravo organiziranja Eurosonga dobio zahvaljujući pobjedi na prošlogodišnjemu natjecanju u Duesseldorfu kada su njihovi predstavnici “Ell & Nikki” osvojili prvo mjesto s pjesmom “Running Scared”


Natjecanje “Pjesma Eurovizije” prvi put je održano 1956. u organizaciji Europske radiodifuzne unije (EBU) koja je pak bila osnovana nekoliko godina ranije zbog organiziranja televizijskih prijenosa međunarodno važnih dogadjaja.


Prvi “Eurosong” održan je u Švicarskoj baš 24. svibnja prije 56 godina. Na prvome natjecanju sudjelovalo je samo sedam zemalja (Zapadna Njemačka, Francuska, Italija, Švicarska i zemlje Beneluxa. Pobijedila je Švicarska s pjesmom “Refrain” pjevačice Lys Assia.


Hrvatska samostalno nastupa na Pjesmi Eurovizije od 1993., a najveći uspjesi zabilježeni su 1996. i 1999. kada su Maja Blagdan i Doris Dragović osvojile četvrto mjesto.