Porin za životno djelo

Mišo Kovač – rekorder diskografije u bivšoj državi i danas

Aleksandra Kućel Ilić

Prodao sam najviše ploča, trebao sam i ranije dobiti Porin, no bolje ikad nego nikad. Porin mora biti ne samo ono što je San Remo u Italiji i američki festivali u Americi, već još više za Hrvatsku koja bi cijela trebala biti u znaku Porina, kaže Mate Mišo Kovač Ni Lepa Brena, ni Zdravko Čolić, ni Bijelo Dugme nisu prodali više ploča od mene. Ja sam rekorder diskografije i u bivšoj državi Jugoslaviji i danas. Prodao sam najviše ploča i trebao sam i ranije dobiti Porin, no bolje ikad nego nikad. I još bih želio o Porinu reći da ta manifestacija mora biti ne samo ono što je San Remo u Italiji i američki festivali u Americi, već još više za Hrvatsku koja bi cijela trebala biti u znaku Porina, jednog najvećeg glazbenog događaja i za one koji su najbolji glazbenici među poznatima i za one mlade koji tek dolaze – rekao je na konferenciji za novinare legendarni izvođač zabavne glazbe, pjevač Mate Mišo Kovač, dobitnik ovogodišnje nagrade Porin za životno djelo, sugerirajući tehničkom osoblju da »malo pojača razglas, uzvikujući novinarima – čujete li me?«    


Kao što je pjesmama tijekom dugogodišnje karijere znao razgaliti duše slušatelja, tako je i u društvu kolega, također dobitnika ove prestižne nagrade za životno djelo – skladatelja, dirigenta, aranžera i pijanista Stjepana Mihaljinca, te prve postave grupe Time na čelu s Dadom Topićem, Mišo svojim anegdotama koje je »sipao iz rukava«, na svoj način podsjetio na slavnu karijeru i dotaknuo mnoge »suborce« – od već spomenute Lepe Brene, do Zrinka Tutića, Đorđa Novkovića, Danijela Popovića, grupe Bijelo Dugme i mnogih drugih. A kako bi se Miši odalo priznanje za sve dosadašnje uspjehe, ispred Croatia Recordsa dodijeljeno mu je i posebno priznanje za najtiražnijeg izvođača svih vremena.   


Navečer je u caffe baru Galija održan i party u Mišinu čast. 
Anegdotama i riječima zahvale zbog prestižnog priznanja struke, Porina za životno djelo, novinarima su se uime grupe Time obratili Dado Topić, Vladimir Mihaljek Miha i Tihomir Pop Asanović, te u svoje ime Stjepan Mihaljinec.   


– Bili smo mladi i željni dokazivanja, a cilj nam je bio biti drugačiji od drugih i svakako među najboljima. Mislim da smo svakako i bili i ostali jedna od najboljih hrvatskih grupa, rekao je o originalnom postavu grupe Time osnovane pred četrdesetak godina Dado Topić.   


Ponos i sreću zbog prestižne nagrade izrazio je i Stjepan Mihaljinec, naglasivši kako svoj uspjeh duguje i mnogim vrsnim pjevačima s kojima je surađivao, od pokojnog Ive Robića, do Miše Kovača.   


– Oni su dio mog života i svima im se zahvaljujem, izjavio je MIhaljinec, naglasivši kako još uvijek, u skladu s mogućnostima radi »punom parom«.