Tople božićne pjesme u hladnoj riječkoj noći

Koncert “Božić je judi” napunio katedralu sv. Vida

Bojana Perhat

Koncert što se po sedamnaesti put održao u organizaciji riječke podružnice Hrvatske glazbene unije i Primorsko-goranske županije trajao je nešto više od sat vremena, a gledatelji i slušatelji mogli su čuti blok tradicionalnih hrvatskih, primorskih i svjetski poznatih božićnih pjesamaRIJEKA – Katedrala Sv. Vida pokazala se premalom za sve one koji su sinoć svratili u Stari grad kako bi prisustvovali tradicionalnom koncertu «Božić je judi».


Riječane nije spriječila niti velika hladnoća zbog koje su mnogi vjerujemo, ostali kod kuće. Koncert što se po sedamnaesti put održao u organizaciji riječke podružnice Hrvatske glazbene unije i Primorsko-goranske županije trajao je nešto više od sat vremena, a gledatelji i slušatelji mogli su čuti blok tradicionalnih hrvatskih, primorskih i svjetski poznatih božićnih pjesama, uključujući i neke koje se ne izvode često ili su premijerno izvedene upravo sinoć.


Uz pratnju Riječkog brass kvinteta i Zvjezdana Ružića na klavijaturama, «Radujte se narodi» zapjevale su klape «Luka», «Kastav», «Hreljin» i «Tić» i time otvorile večer starih i novih blagdanskih uspješnica.
Zanimljivo je bilo čuti i sopce iz Dobrinjštine koji su odsvirali «Mantinjadu», kao i «Koledvu» te «Tri kralja», inače originalne skladbe iz Kastva koje je izvela istoimena klapa. Alen Polić i ansambl «Kalina» otpjevali su pak, tradicionalnu ukrajinsku skladbu «V vyflyemi novya», a Voljen Grbac i Vivien Galletta predstavili su se pjesmom «When the child is born» i time postali prvi koji su tu kompoziciju izveli otkada je ovog koncerta.


Uz navedene, «Božić je judi» uveličali su Leonora Surian koju je na harfi pratila Vlasta Hribar, odlični Lela i Joe Kaplowitz, Duško Jeličić Dule i Silvana Jeličić te Marko Tolja i Studio Maraton. Na samom kraju na red je došla i skladba po kojoj je ova manifestacija dobila ime, a nije izostala ni «Narodi nam se» u izvedbi svih spomenutih klapa.