Slavljenički koncert

Klapa Kastav pjesmom prizvala duh blagdana

Dolores Juretić

Voditeljski mikrofon u opatijskom Kvarneru ležerno je držala Irena Grdinić, a među gostima koji su nastupili našla su se imena Leonore Surian, Damira Kedže te Vivien GalletteOPATIJA »Ta tvoja ruka mala« bila je prva od pjesama koju je klapa Kastav izvela pred publikom na nedjeljnom koncertu održanom u prepunoj Kristalnoj dvorani hotela Kvarner.


Bio je to božićni i ujedno slavljenički koncert, jer je riječ o klapi koja ove godine obilježava jubilarnih 20 godina djelovanja. »Porodil se j’«, što je naziv božićne pjesme s Kastva, bio je naziv koncerta čiji su uvodni dio obilježile i brojne čestitke.


Ponajprije, jubilarcima je čestitao i njihov bivši član Ivica Lukanović, sadašnji gradonačelnik Kastva, ističući kako je na početku postojanja klape koje je i sam bio član bila sreća »pogodit’ tercu«, a sada klapa niže uspjehe za uspjehom, doma i u svijetu.
 Posebno priznanje Primorsko-goranske županije za doprinos podizanju kulturnog života, osobito klapskog pjevanja na ovom području kastavskoj je klapi uručio Vidoje Vujić, obnašatelj dužnosti župana PGŽ-a.


U ime domaćina odnosno Grada Opatije izvođače je i publiku pozdravio Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije. Projden kroz pasike, Šijavica, Pismo čali, Ključ života, Tiha noć, Božić je judi, Oh happy day, Tri kralja jahahu… bile su tek neke od pjesama kojima je klapa Kastav pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine darivala sve one koji su došli na ovaj raskošan koncert tijekom kojeg im se na sceni pridružila i ženska klapa Kastav pa je doživljaj bio potpun.


Voditeljski mikrofon, osim za vrijeme nastupa, ležerno je držala Irena Grdinić, a među gostima koji su nastupili našla su se imena Leonore Surian, Damira Kedže te Vivien Gallette.


A bili su tu i članovi pratećeg instrumentalnog sastava Zvjezdan Ružić, Damjan Grbac, Tonči Grabušić, Diana Grabušić Ćiković, Đeni Trdić Barić i Boris Mohorić.


Blagdan za uho i oko, ne samo za sve ljubitelje Kastva i klapskog pjevanja već i za sve ostale, pružili su u prosinački ukrašenoj Opatiji članovi klape Kastav koja osim na očuvanju bogate glazbene baštine intenzivno radi i na očuvanju narodnih običaja svoga zavičaja pa je tako 1995. godine obnovila božićno novogodišnji čestitarski običaj koledvanja.


Dvosatni koncert u Opatiji bio je lijepi uvod u predstojeće blagdanske navade, ali takav uvod da su svi s koncerta otišli srca ispunjenog dobrom blagdanskom klapskom pjesmom.