Zajednički projekt

Glazbeni niz malih ljubavnih priča: Album Giovannija Jakovca i Dalibora Hercega

Ivana KocijanRIJEKA Crikvenički pjevač i pjesnik Giovanni Jakovac i karlovački glazbenik Dalibor Herceg predstavljaju zajednički konceptualni album »Osmi dan«. Herceg se na njemu pojavljuje u ulozi pjevača, aranžera i skladatelja, dok Jakovac potpisuje stihove svih pjesama i autor je ideje i koncepta albuma.


– »Osmi dan« donosi osam pjesama za koje su snimljeni i spotovi koje potpisuju Art film i Tajči Čekada. Vizualno izdanje skladbe »Osmi dan« prikazano je vrlo simbolički. Protagonist osmog dana, dana koji ne postoji, pronalazi mir daleko od civilizacije – objasnio je Jakovac.


Suradnja dvojice kreativaca iznjedrila je niz novih ideja. – Tematski je glazbeni album izveden kao cjelina, ali se materijal na albumu može izvoditi neprekinuto, nalik simfoniji sa stavcima koji se nastavljaju jedan na drugi, kao zbroj nekoliko većih tema ili pak kao niz više skladbi objedinjenih zajedničkom »pričom«.

Povezane zajedničkim tematskim okvirom albuma, skladbe su prožete nadahnutom mješavinom bizarnih elektroničkih efekata, tradicijom, psihodelijom, klasičnom glazbom, soulom, rockom i sličnim glazbenim pravcima. »Osmi dan« je konceptualno djelo objedinjeno u glazbeno i vizualno izdanje koje vrijedi poslušati, pogledati i razumjeti. Htio sam napraviti album koji priča modernu ljubavnu priču, dodao je Jakovac.


Ovaj konceptualni album vodi onog tko ga konzumira kroz niz malih ljubavnih priča, ljubavnih boli, očekivanja i anegdota kako bi mogao doći do vlastite spoznaje ili čak rješenja u vlastitom životu.– Kroz spoznaju o tuđim iskustvima, lakše ćemo razumjeti vlastite nemire. Još ako uz to imate i opipljivo izdanje, moći ćete ga ostaviti na polici i ponovno ga dosegnuti kada osjetite potrebu – objasnio je Jakovac.CD prati i DVD koji donosi videospotove svih osam pjesama te posebna publikacija.

– Za stihove sam grabio različite izvore inspiracija, uporišta sam tražio u suvremenim duševnim nezdravim hranama kaotične svakodnevice poput numerologije, astrologije, magije. Kako bi publika vizualno mogla osjetiti moje pjesme i strasti, Tanja Malbaša je sve vizualno dočarala. Njene fotografije su snažne, krvave, mesnate i osebujne te opisuju moje emocije na najsnažniji način. Vizualni dio pjesama postaje jednako važan kao i glazbeni. I fotografije, kao i glazba i stihovi, u konačnici i cijeli »Osmi dan«, sklop su tri jake ličnosti koje se nose s emocijama na žustar, jak i nepredvidiv način – zaključio je Jakovac.