Festival talijanske kancone

Ermal Meta i Fabrizio Moro pobjednici 68. po redu Sanrema

Vanesa Begić

Ovogodišnji voditelj bio je poznati pjevač Claudio Baglioni uz lijepu Michelle Hunziker te Pierfrancesca FavinaPobjednici ovogodišnjeg, 68. po redu festivala talijanske kancone Sanremo su Ermal Meta i Fabrizio Moro (potonji je već pobijedio u kategoriji mladih nada 2007.) s »Non mi avete fatto niente«, dok je pobjednik u kategoriji mladih nada Ultimo sa skladbom »Il ballo delle incertezze«.


Šezdeset i osmo izdanje festivala talijanske kancone Sanremo održano je u kazalištu Ariston od 6. do 10. veljače, odnosno u ranijem terminu u odnosu na prošle godine. Niti ove godine nisu izostale polemike, ali bilo je tu i dosta pohvala, kako na račun voditelja, tako i pjevača. Naravno, nikada nisu svi zadovoljni.


No, u globalu rečeno je da je festival bio bolji nego zadnjih nekoliko izdanja, a budući da je to manifestacija uz koju su odrasle generacije i generacije, teško je održati kontinuitet kroz tolike godine i desetljeća, a puno se toga promijenilo od kada su se hitovi sa Sanrema slušali putem radija, kada se cijela obitelj okupljala želeći poslušati nove pjesme, pa sve do crno-bijelih televizora te vremena kada se festival prati kroz nove medije.
Ovogodišnji voditelj bio je poznati pjevač Claudio Baglioni uz lijepu Michelle Hunziker te Pierfrancesca Favina. Pobjednici Sanrema ove će godine predstavljati Italiju za pjesmu Eurovizije.


Ove su se godine u kategoriji zvijezda predstavili: Roby Facchinetti i Riccardo Fogli, Nina Zilli, The Kolors, Diodato i Roy Paci, Mario Biondi, Luca Barbarossa, Lo Stato Sociale, Annalisa, Giovanni Caccamo, Enzo Avitabile i Peppe Servillo, Ornella Vanoni, Bungaro i Pacifico, Renzo Rubino, Noemi, Ermal Meta i Fabrizio Moro, Le Vibrazioni, Ron, Max Gazz, Decibel, Red Canzian te Elio e le Storie tese.


Od gostiju, posebno je dobro prihvaćen Fiorello, poznati talijanski showman koji je i ove godine obradovao svoje fanove, a bio je tu i niz drugih pjevača i glumaca.


U kategoriji mladih nada nastupili su Lorenzo Baglioni, Mirkoeilcane, Eva, Giulia Casieri, Mudimbi, Ultimo, Leonardo Monteiro i Alice Caioli.Prvo izdanje, ono održano 1951. godina, imalo svega tri konkurenata – pobjednicu Nillu Pizzi, čija je pjesma »Grazie dei fiori« neizostavna u kronologijama sanremskog festivala te Achillea.

Toglianija i Duo Fasano. Godina 1952. označava prekretnicu u karijeri Nille Pizzi, njezina drugoplasirana pjesma »Papaveri e papere« postala je jedan od sanremskih simbola, a pobjednička pjesma, također u interpretaciji Nille Pizzi, »Vola colomba« vrlo je važan dio sanremske povijesti. Te je godine Pizzijeva osvojila i treće mjesto, što je bio jedinstveni slučaj na Sanremu. Laureatkinje trećeg izdanja festivala bile su, sada već pomalo zaboravljene pjevačice Carla Boni i Flo’s Sandon’s, s pjesmom »Viale dell’autunno«.


»Buongiorno tristezza«, Claudija Ville i Tullia Pane, trijumfirala je 1955. godine i označila je početak ere ovog legendarnog pjevača.


Godine 1958. naslovom pobjednika okitili su se Domenico Modugno i Johnny Dorelli s »Nel blu dipinto di blu«, evergreenom koji je ušao u povijest kao »Volare«. Isti je duet ponovno pobijedio godinu dana kasnije s pjesmom »Piove«. Međutim, i ova pjesma postaje poznata pod drugim nazivom, odnosno »Ciao, ciao bambina«.


Tada šesnaestogodišnja Gigliola Cinquetti pobijedila je 1964. s »Non ho l’eta’«, mada je te godine trebao pobijediti Bobby Solo, no, budući da je upravo u danima održavanja Sanrema imao jaku grlobolju, pjevao je u playbacku, što je tada bilo zabranjeno. Stoga je eliminiran, no njegova »Una lacrima sul viso«, postala je hit godine. Brojni su pjevači označili sedamdesete godine Sanrema, a osamdesete su bile godine Totoa Cutugna, Al Bana i Romine, Riccarda Foglia, sastava Ricchi e poveri, potom su tu trijumfirali opet Gianni Morandi, Massimo Ranieri, koji su bili zvijezde već i u prošlosti toga festivala, a rane devedesete bile su u znaku Riccarda Cocciantea. Ostalo je recentna povijest.


Prvi voditelj ovoga megaspektakla bio je Nunzio Filogamo, najviše je puta Sanremo vodio Pippo Baudo, a slijedi Mike Bongiorno.