Koncert u Energani

Antiporin u Harteri uz “tatu” Porina i sjajne Brkove

Ivana Kocijan

Zamišljen kao koncert podrške svim glazbenicima i samoj glazbi kao rezultatu njihovog djelovanja, prvi je Antiporin, sve u svemu, prošao vrlo dobro.Džaba koncert u Energani Hartere poznatiji pod službenim imenom Antiporin u petak je na jednom mjestu okupio šest bendova različitog glazbenog izričaja koji su riječkoj publici pružili puno dobre glazbe. 


Zamišljen kao koncert podrške svim glazbenicima i samoj glazbi kao rezultatu njihovog djelovanja, prvi je Antiporin, sve u svemu, prošao vrlo dobro. Pred ne baš brojnu publiku prvi su stali momci iz mladog umaškog rock benda Manntra koji su pred Riječanima prvi put nastupili u Palachu – prije samo tjedan dana.


Mlade snage domaće glazbene scene predstavljali su i članovi zagrebačkog punk trija Mjuzikl, nakon kojih su, na veliko oduševljenje okupljenih, na pozornicu stali dečki iz riječke grupe PHC. Možda nisu najbolji pjevači na svijetu, ali su zato super zabavni s čime bi se nesumnjivo složili i svi koji su skupa s njima iz sveg glasa pjevali njihov megahit »Zumbuli« i druge poznate PHC-ovske pjesme.
Kakav bi to Antiporin bio bez »tate« statue Porina, kipara Ivice Propadala koji je u Rijeku stigao sa svojom grupom Teška industrija. Dok su im nad glavama »plesali« golemi kartonski »antiporini«, pjevačica Lea Mijatović i njezini dečki izvodili su pjesme sa svojeg zadnjeg albuma »Bili smo raja« na kojem se nalaze obrade hitova koji su obilježili sarajevsku pop-rock scenu 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća kao i druge, stare stvari.


Nakon Teške industrije, na pozornicu je stala zagrebačka grupa Stampedo predvođena pjevačicom Ivankom Mazurkijević koja je, s obzirom na to da je jedna od pokretačica buvljaka u Energani  bila svojevrsnom »domaćicom«.Šareno društvance koje zapali publiku gdje god se pojavi to je učinilo i ovog puta rasplesavši i raspjevavši, pa, gotovo sve posjetitelje.


Posljednji, ujedno i najiščekivaniji bend na prvom koncertu u Energani, na kojem je u nastavku programa glazbu puštao DJ Voljen Korić, bili su zagrebački Brkovi. Stampedo nakon Stampeda – najkraći je opis nastupa razuzdane turbo punk folk wellnness petorke koja je zajedno sa svojim mnogobrojnim riječkim obožavateljima zakuhala tradicionalno urnebesnu atmosferu i zasluženo osigurala titulu najvećih zvijezda večeri.