AMAS

Američke glazbene nagrade: Muškarci vladali među dobitnicima, žene na stageu

Hina

Reuters

ReutersNa dodjeli Američkih glazbenih nagrada (AMAs) Bruno Mars je u nedjelju odnio titulu izvođača godine, a i u većini ostalih kategorija dominirali su muški glazbenici, no svečanošću dodjele dojmljivim su izvedbama vladale pjevačice Pink, Lady Gaga i Christina Aguilera.


Mars je osvojio i nagrade u kategorijama najboljega pop rock albuma, omiljenog muškog pop rock izvođača, imao je najbolji video godine i proglašen je najboljim glazbenikom soul i R&B glazbe.


Nekadašnji član grupe One Direction Niall Horan osvojio je nagradu najboljega novog glazbenika, Portorikanac Luis Fonsi, Justin Bieber i Daddy Yankee nagradu za suradnju godine na pjesmi »Despacito«.
Omiljenom pjevačicom godine u kategoriji pop rock glazbe proglašena je Lady Gaga. U prijenos dodjela nagrade uključila se s turneje koja ju je zatekla u Washingtonu. Izvela je pjesmu »The Cure«.


Najboljom u kategoriji soul i R&B glazbe proglašena je Beyonce.


Superzvijezda Motowna Diana Ross osvojila je nagradu za životno djelo, a čestitke su joj putem video snimke uputili bivši američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle. Na pozornici s pojavila okružena članovima svoje obitelji.


Nagradu za turneju godine odnijeli su članovi grupe »Coldplay«.


Najboljim country pjevačem proglašen je Keith Urban, a najboljim glazbenicima alternativnog rocka grupa Linkin Park.


Drake je najbolji glazbenik u kategoriji rapa i hip-hopa, a nagradu za najbolji rap i hip hop album osvojio je Kendrick Lamar.


Vrhunac večeri bila je izvedba Kelly Clarkson i Pink koje su izvele pjesmu »Everybody Hurts« grupe REM, posvetivši je spasiocima i žrtvama uragana i požara koji su opustošili velike djelove Sjedinjenih Država.


Glumica Viola Davis odala je počast pjevačici i glumici Whitney Houston i 25. godišnjici filma »The Bodyguard«, a Christina Aguilera dojmljivo je izvela potpouri hitova iz filma.