Kino kustos

U srijedu u Art-kinu Croatia program bira Vedrana Rudan

P. N.

Vedrana Rudan, Foto: D. ŠKOMRLJ

Vedrana Rudan, Foto: D. ŠKOMRLJ

Program «Kino kustos» svakog mjeseca dovodi jednu osobu iz javnog života u ulogu filmskog kustosaU srijedu, 20. prosinca u 19 sati održat će se treći program «Kino kustos» u Art-kinu u sklopu kojeg je spisateljica Vedrana Rudan odabrala klasik Brod luđaka Stanleya Kramera iz 1965. godine. Prigodno će se prije filmske projekcije održati i druženje članova i članica Filmskog kluba uz predstavljanje programa za siječanj i ‘toplu čašicu’, priopćeno je iz Art-kina.


“Radnja je filma smještena na brod koji kreće iz Meksika za Njemačku i na koji se, na svakom stajalištu, ukrcavaju putnici različitih karaktera, društvenih klasa, osobnih problema i načina razmišljanja. Brod luđaka datiran je u rane tridesete godine prošlog stoljeća, a predstavlja mikrokozmos društva u kojem se po prvi put javljaju stavovi i promišljanja koja će dovesti do katastrofalnih posljedica.


Vivien Leigh većina ljudi pamti po kultnim ulogama Scarlett O’Hara (Zameo ih vjetar) i Blanche DuBois (Tramvaj zvan čežnja), za koje je zaradila i nagrade Oscar, a ulogu graciozne dame ponovila je i u filmu Brod luđaka, koji je ujedno njezin posljednji film. Glavne uloge tumače još oskarovci Lee Marvin, Simone Signoret i José Ferrer, a režiju potpisuje Stanley Kramer. Između ostalih nagrada, film je osvojio i dva Oscara – za najbolju fotografiju i scenografiju.
Program «Kino kustos» svakog mjeseca dovodi jednu osobu iz javnog života u ulogu filmskog kustosa. U prosincu to je riječka spisateljica i kolumnistica Vedrana Rudan, koja za ovaj film rekla da je to «Najbolji film ikada snimljen», a prije programa će održati i kratak uvod o tome zašto ga odabrala.”, navodi se u priopćenju.