Češki način

U kina stiže “Ministarstvo ljubavi”: Komedija o udovicama, samoći i zabranjenoj ljubavi

Siniša Pavić

Inspiracija za film je bio bizaran i kratkotrajan zakon koji je nalagao da udovice poginulih hrvatskih branitelja gube pravo na njihovu mirovinu ukoliko pronađu novog partneraZAGREB Ako se već u HDZ-u i pridruženu mu Mostu nisu sjetili osnovati Ministarstvo ljubavi, uvjereni valjda da je ljubav isto što i demografija, sjetio se njega redatelj Pavo Marinković. Sjetio, pa napravio film »Ministarstvo ljubavi«, komediju koja bi nas – od 3. studenog kada kreće u distribuciju diljem Hrvatske, pa tako i u Rijeci – mogao naučiti ponešto o udovicama, samoći i ljubavi, makar bila i ona zabranjena.


Inspirciju je Marinković našao, gdje drugo nego u smušenoj nam svakodnevici. Inspiracija mu je bio onaj, najblaže rečeno bizaran zakon koji je nalagao da udovice poginulih hrvatskih branitelja gube pravo na njihovu mirovinu ukoliko pronađu novog partnera, novu ljubav.


Zakonska odredba nije trajala dugo i brzo je pala, ali je spomen na nju ostao, toliki da je filma vrijedan. Priču o zabranjenoj ljubavi Marinković je pokušao ispričati na duhovit, »češki« način dok prati dva »izmišljena« inspektora jednog fiktivnog ministarstva kako prate udovice i pokušavaju ih uhvatiti u »prekršaju«. Inspektori su i glavni glumci filma, igraju ih Stjepan Perić i Dražen Kühn.
Glavna ženska uloga dodjeljenja je Eciji Ojdanić, koja je prema riječima redatelja, ulogu dobila zato što svojim stavom, temperamentom, nastupom neodoljivo podsjeća na žene iz Dalmatinske zagore gdje je i snimljena većina filma. Film je, naime, sniman u okolici Drniša i okolnim mjestima, selima, a premda je zbog »problematične« tematike filma, redatelj lokalnom stanovništvu tajio radnju, brzo su oni shvatili o čemu se tu radi, pa se dobro zabavljali. Jest, doduše, apriorno su onomad prosvjedovale pripadnice udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, no i to je brzo prošlo.Premijerno» prikazivanje komedije Pave Marinkovića »Ministarstvo ljubavi«, nastale u koprodukciji Telefilma i Hrvatske radiotelevizije, bit će održano u Cinestaru u zagrebačkome Branimir centru u ponedjeljak 31. listopada u 20 sati.Uz spomenute, tu je niz vrhunskih glumaca: Olga Pakalović, Dijana Vidušin, Daria Lorenci Flatz, Nenad Srdelić, Janko Popović Volarić, Matija Prskalo, Ksenija Marinković, Snježana Sinovčić-Šiškov, Hristina Popović, Edita Karađole…


Mogu li inspektori Stjepan Perić i Dražen Kühn raskrinkati nečasne radnje udovica, ili će se udovice izboriti da upozore i razotkriju sav apsurd hrvatskog birokratskog sustava te što bude kad se jedan od inspektora zagleda u u jednu od udovica, saznat će svatko tko se zaputi ka »Ministarstvu ljubavi«. Bolje ne može, barem dok se Vlada ne sjeti osnovati jedno takvo.