Jak goranski pečat

Snima se ‘Goran’: Hrvatski Fargo u snježnoj idili Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Nevio Marasović za scenarista je odabrao norveškog pisca Gjermunda Gisvolda, a okupili su odlične glumce – Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Filip Križan...DELNICE » Goleme količine snijega koje su ovih dana zasule Gorski kotar bile su idealan okvir za snimanje niza vanjskih prizora potrebnih za radnju filma »Goran«, novog igranog filma Nevia Marasovića, jednog od ponajboljih mladih europskih režisera.


Upravo je snijeg temeljna vizualna podloga zbivanja ovog filma, a iako je bijelog pokrivača bilo daleko više no što su mladi filmaši željeli i iako su upravo te velike količine otežavale rad i dolazak do raznih lokacija snimanja, gotovo sve što je planirano tijekom desetodnevnog boravka na goranskom području je i ostvareno, a završni dio snimanja i to na delničkim Polanama, bit će realiziran predstojećeg vikenda nakon čega kreće na drugi dio snimanja vezan uz interijere i to mahom u Zagrebu.


Mračna drama


»Goran« je mračna psihološka drama koja nastaje u hrvatsko-norveškoj koprodukciji, a za ovaj spoj Skandinavije i Mediterana najzaslužniji je režiser Nevio Marasović koji je za scenarista odabrao Gjermunda Gisvolda, mladog norveškog pisca koji je na glasu kao jedan od najnadarenijih mladih scenarista Europa. Gisvold i Marasović zajedno su osmislili priču u kojoj, kao u briljantnoj američkoj TV seriji »Twin Peaks« Davida Lyncha ili u filmovima braće Cohen koji se odvijaju u snijegom zametenim gradićima sjevera SAD-a (»Fargo«), okoliš ima izuzetan značaj i za radnju filma, ali i za karaktere te psihu likova.

Za dolazak u Gorski kotar nedvojbeno je zaslužan i direktor fotografije Damir Kudin, jedan od ponajboljih mladih hrvatskih snimatelja koji s Marasovićem kao direktor fotografije sudjeluje još od prvog Marasovićevog filma. Damir Kudin odrastao je u Delnicama u obitelji Kudin, vlasnika fotoradnje »Delmas«, a nakon osnovne škole krenuo je u srednju i na fakultet u Zagreb gdje sada živi, ali koristi svaku priliku za povratak u zavičaj.  – Mirnoća, ljepota i pustoš hrvatskog gorja jedan je od ključnih vizualno-narativnih elemenata. Prekrasni snježni pejzaži Gorskog kotara reflektiraju stanje likova i postaju ključno izražajno sredstvo. Kombiniranjem mirnih i poetičnih kadrova s brzim i dinamičnim kadrovima želimo postići jednu čudnovatu mješavinu u kojoj se doima kako je sve normalno i realno, ali opet kao da nešto ne valja. Gorski kotar postaje mikro kozmos, izolirani svijet do kojeg je podvig uopće doći. Želimo da gledatelj u inače realističnoj priči i likovima podsvjesno osjeti tu blagu začudnost koja će filmu dati jedinstvenu i originalnu notu, govore autori filma čija će radnja svakako privući sve ljubitelje dobre drame i krimića.


Uloge tumače Franjo Dijak, Nataša Janjić, Goran Bogdan, Janko Popović Volarić, Filip Križan, Milan Štrljić…Veliki adut filma nedvojbeno je Nevio Marasović koji potpisuje dva vrlo uspješna filma. »Show Must Go On« je nakon odličnog debitantskog nastupa u Puli 2008. doživio i videodistribuciju u SAD-u i Japanu, a »Vis – A – Vis« je proglašen jednim od najboljih europskih filmova 2013. Uz to je na festivalu u Los Angelesu osvojio Grand Prix pri čemu je iznimno bitno da je čelni čovjek tog festivala ugledni američki pisac Bret Easton Ellis.Poslana pozivnica


Naravno, za rasplet će trebati pogledati film što će biti moguće već ove godine, a vidjet će ga i gledatelji u Europi jer je već prijavljen na nekoliko značajnih festivala. Za Gorski kotar i Gorane on će svakako biti dodatno zanimljiv, a sigurno je da će predstavljati i pažnje vrijednu promociju ovog kraja. Snimalo se na različitim lokacijama. Primjerice, u Delnicama u kojima je filmska ekipa bila smještena u Planinarskom domu »Pahulja«, snimalo se na željezničkoj postaji, u frizerskoj radnji za muškarce te na izletištu Polane.


U Sungeru se snimalo u samoposlugi kraj crkve, u Ravnoj Gori snimljena je na benzinskoj postaji jedna od najbitnijih scena, a kamere su radile i u Fužinama i Lokvama. No, to nije sve jer će se, kako nam je najavio glavni snimatelj Damir Kudin, u Gorskom kotaru još snimati niz pejzaža na nekoliko različitih lokacija. U svakom slučaju »Goran« će biti film s jakim goranskim pečatom, a s obzirom na kvalitetnu ekipu koja ga radi, možda bude i odlična pozivnica za neke druge autore.