Dokumentarni film

“Sirijska ljubavna priča” otvara Human Rights Film Festival

HinaZAGREB – Dokumentarni film “Sirijska ljubavna priča” britanskog redatelja Seana McAllistera, otvorit će 7. prosinca u kinu Europa, Human Rights Film Festival (HRFF) koji već tradicionalno donosi pregled najnovijeg angažiranog i autorskog filma, a svoje je trinaesto izdanje posvetio ljudima ‘bez doma’. Na toj nagrađivanoj filmskoj priči o bračnom paru koji bježi iz svoje domovine McAllister je radio pet godina, prikazavši priču o odnosu Ragdhe Hassan, sirijske lijeve aktivistice protiv Assadova režima i Amera Douada, palestinskog aktivista. Na zagrebačkoj projekciji te ‘odiseje političke borbe’ bit će glavni akter filma te sam redatelj, najavio je HRFF.


 Festival će se službeno održati od 7. do 13. prosinca u kinu Europa, te od 10. do 13. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia, a novitet je da će festivalski tjedan u Zagrebu uokviriti filmski program “Vizualni kolegij”, od 1. do 6. prosinca u kinu Tuškanac te dva dana nakon službenog zatvaranja festivala.
 U nizu dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske produkcije u glavnom programu ističu se uratci koji se bave temom izbjegličke krize.


 Među njima je i dokumentarac “Lampeduza zimi” austrijskog redatelja Jakoba Brossmanna, snimljen u jednom od najvećih prihvatnih centara za izbjeglice i imigrante u Europi te dokumentarac izraelske redateljice Silvine Landsmann “Hotline”, provokativni portret neprofitne organizacije za izbjeglice i migrante u Tel Avivu.


  Bit će tu i dokumentarac sniman sedam godina i nagrađen u Locarnu, “Braća” poljskog redatelja Wojciecha Starona, o braći Poljacima koji se nakon desetljeća u sovjetskom izgnanstvu vraćaju u svoju domovinu, te “U tranzitu”, posljednje djelo legendarnog američkog dokumentariste Alberta Mayslesa, o putovanju po najdužoj američkoj međugradskoj željezničkoj trasi Empire Builder, koji je nagrađen na festivalu Tribeca.


S ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu nagradom ovjenčan dolazi film “Biserno dugme” čileanskog autora Patricia Guzmana, koji se bavi važnim pitanjima tragične povijesti Čilea, a prikazat će se i oproštajni film belgijske redateljice Chantal Akerman, “No Home Movie”, kojim je progovorila o svom odnosu s majkom.


Od igranih filmova najavljeno je iznimno tajlandsko djelo  ”Groblje raskoši” redatelja nagrađenog Zlatnom palmom Apichatponga Weerasethakula, drama o skupini vojnika koje je uhvatila neobična bolest spavanja.


Prikazat će se i “najveći i najambiciozniji film ovogodišnjeg Cannesa”, koji je već sada obilježio godinu u svijetu autorskog filma, “1001 noć” portugalskog redatelja Miquela Gomesa, te čileanski “Klub” Pabla Larraina, priču o zlostavljanjima u Katoličkoj crkvi.


Osim britanskog redatelja Sean McAllistera, gost festivala bit će Slobodan Šijan, redatelj, vizualni umjetnik, slikar, pisac, teoretičar umjetnosti i filma (“Ko to tamo peva”, “Maratonci trče počasni krug”), čiji će se eksperimentalni filmovi prikazati 15. prosinca u kinu Tuškanac.


  Na festival dolazi i Dubravka Ugrešić, nagrađivana književnica, prevoditeljica i esejistica koja preispituje pitanje identiteta te egzil, a u filmsku selekciju 13. HRFF-a ušao je i nezavisni redatelj Želimir Žilnik te njegov film “Kenedi se vraća kući” iz 2013. godine.


HRFF je pokrenut 2002. s ciljem unapređenja vidljivosti tema o ljudskim pravima u mediju filma. U skladu s ciljem da promiče otvorenost, multikulturalnost, toleranciju i slobodu izbora, ulaz na sve projekcije festivala je besplatan.


Organizatori su Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”, a riječki program realizira se u suradnji s udrugom Filmaktiv.