Sarajevo Film Festival otvara prijave za Talents Sarajevo: “Film je uvijek na strani života”Sarajevo Film Festival i ove godine poziva talentirane filmaše i filmske kritičare iz regije da se prijave za Talents Sarajevo, program koji će im pružiti priliku da se međusobno upoznaju i razmjene iskustva s nekim od najboljih filmskih stvaralaca i stručnjaka.


 


Od 15. do 20. kolovoza ove godine, pod tematskim naslovom „New Beginnings“, Talents Sarajevo će okupiti perspektivne redatelje, producente, glumce, scenariste, direktore fotografije, montažere i filmske kritičare iz zemalja Jugoistočne Europe i Južnog Kavkaza: Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Cipra, Kosova*, Mađarske, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Turske.
 


Trenutna kriza izazvana pandemijom COVID-19 čini misiju Talents Sarajevo još važnijom. Dok zaraza pogađa i filmski sektor na načine bez presedana, filmski stvaratelji ne smiju ostati bez regionalnih platformi za networking i suradnju. To se posebno odnosi na pripadnike nove generacije, koji će u godinama koje dolaze igrati ključnu ulogu u obnovi regionalne kinematografije nakon udara pandemije. Iz tog razloga efekti krize na filmsku branšu naći će se u fokusu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo, pod naslovom „New Beginnings“.


 


“Filmski festivali su mjesta susretanja, uvezivanja i druženja filmskih stvaratelja, te se nadamo da će okolnosti dozvoliti da se izabrani sudionici programa Talents Sarajevo i neposredno upoznaju i surađuju u Sarajevu”, kažu organizatori.


 


Ipak, kao i Sarajevo Film Festival u cjelini, Talents Sarajevo će svoje aktivnosti prilagoditi okolnostima izazvanim pandemijom virusa, te će konačnu odluku o načinu realizacije donijeti u narednom periodu.


 


Pokrenut u suradnji s Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je izrastao u najvažnije mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih profesionalaca iz regije. I u kriznim okolnostima, Talents Sarajevo će pružiti bezrezervnu podršku regionalnim talentima u njihovom kreativnom i profesionalnom razvoju i uspjehu, kroz niz master-classova, laboratorija za razvoj filmskih projekata, predavanja, diskusija i filmskih projekcija.


 


Rok za prijave je 17. svibnja 2020. godine.


 


Talents Sarajevo 2020


 


NEW BEGINNIGS


 


Pandemija virusa COVID-19 već je prepoznata kao ključna prekretnica u recentnoj globalnoj povijesti. Prema širokom konsenzusu, ništa više neće biti kao prije zaraze; neki tvrde da će biti nemoguć i polovični “povratak u normalu”. Koronavirus nam je pokazao koliko su neki od glavnih temelja dojučerašnje “normalnosti” zapravo sumnjivi i problematični – ako bismo im se nekritično vratili, samo bismo ponovili stare greške.


 


Pa ipak, reći da je promjena neminovna ne znači i da zapravo znamo kakvi nas scenariji čekaju. Koje oblasti ljudskog života će se promijeniti nabolje, a koje nagore? Koji pojedinci i grupe će profitirati od promjena? Tko će ostati zapostavljen? Tko će platiti najveću cijenu? Koje vrijednosti, ideali i norme ostaju u igri, a koje će biti odbačene? Što će biti prilagođeno, a što će biti istinski novo?


 


Na ova je pitanja trenutno nemoguće odgovoriti, ali tektonski utjecaj krize nas obavezuje da ih počnemo postavljati što prije, u vezi s praktički svim oblastima ljudskog postojanja i djelovanja. Film je jedna od njih. Kako će pandemija utjecati na novu generaciju filmaša – kako na produkcijski kontekst u kojem rade, tako i na priče koje žele ispričati i teme koje žele istražiti? Koje su posljedice krize najakutnije, a koje će biti najopasnije na duži rok?


 


Osim toga, hoće li kaos s koronavirusom imati i neke pozitivne efekte za filmsku branšu? Hoće li nam omogućiti da sagledamo film u nekoj novoj važnoj perspektivi? Konačno, kakvu moć i utjecaj film ima u vremenu krize? Može li pridonijeti procesima socijalne reintegracije i ozdravljenja? I može li nam pomoći da prepoznamo i preveniramo slične krize ubuduće?


 


“Talents Sarajevo, kao integralni dio 26. Sarajevo Film Festivala, ove će godine pružiti priliku filmskim talentima iz regije da postave i istraže ova i slična pitanja u – nadamo se – ambijentu nakon pandemije, u uvjetima društvenog oporavka i kritičkog preispitivanja.


 


Iza naših planova za ovogodišnji Talents Sarajevo – pod naslovom „New Beginnings“ – ne stoji samo nepokolebljivi optimizam, nego i uvjerenje da ova goruća pitanja trebamo postaviti što prije, precizno i odgovorno. “Nadamo se da će ta pitanja, kao i odgovori na njih, potvrditi ono što ni ova kriza neće dovesti u pitanje: film je uvijek na strani života”, poručuju organizatori.


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.