Novi hrvatski dugometražni obiteljski filmovi

Počinje snimanje klasika »Šegrt Hlapić« i krimića »Zagonetni dječak«

Hina

Filmska verzija dječjeg romana »Čudnovate zgode šegrta Hlapića« Ivane Brlić-Mažuranić u režiji Silvija Petranovića prva je ekranizacija te i danas popularne priče sa živim likovima i djecom u glavnim ulogama, a »Zagonetni dječak« u režiji Dražena Žarkovića nastavak je prošlogodišnjeg kino-hita, detektivske priče »Koko i duhovi«, te drugi u nizu od četiri planirana igrana filma s junakom KokomZAGREB – Prva filmska igrana ekranizacija dječjeg klasika spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić »Šegrt Hlapić« i krimić »Zagonetni dječak« po istoimenom romanu Ivana Kušana dva su nova cjelovečernja igrana filma koja se upravo počinju snimati, a njihove su filmske ekipe i glavni glumci predstavljeni danas na tiskovnoj konferenciji u sjedištu Hrvatskog audio-vizualnog centra (HAVC) u Zagrebu.


»Ovih dana dvije filmske ekipe u Hrvatskoj kreću sa snimanjem dvaju obiteljskih filmova za široku publiku – bajkoviti film ceste ‘Šegrt Hlapić’ i stvarnosni triler ‘Zagonetni dječak’«, kazao je na predstavljanju ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar, napomenuvši kako su to osmi i deveti cjelovečernji igrani filmovi koji se počinju snimati u kalendarskoj 2012., »ali ne i posljednji«.


»Zagonetni dječak« u režiji Dražena Žarkovića nastavak je prošlogodišnjeg kino-hita, detektivske priče »Koko i duhovi«, te drugi u nizu od ukupno četiri planirana igrana filma s junakom Kokom. Riječ je o krimiću koji se po svojem prethodniku osim po novim likovima razlikuje i po nešto opširnijoj radnji, dosta složenijem kriminalističkom zapletu, širem području kretanja likova, a temeljna razlika je, po riječima redatelja Žarkovića, što se ovaj film u većoj mjeri temelji na djeci.U glavnim ulogama ponovno se pojavljuju već poznata lica iz prethodnog filma o dječaku Koku, kojega i ovaj puta igra Antonio Parač. Glavnog junaka prati Nina Mileta u ulozi njegove sestre Marice, Ozren Grabarić i Dijana Vidušin kao njihovi mama i tata, te Almira Osmanović kao Ruža, dok nove junake igraju Karlo Maloča kao Tomo, Vanja Markovinović kao Marijana, te Toma Budanko i Filip Ružić i drugi.Scenarij je napisala Hana Jušić s Draženom Žarkovićem i Danielom Kušanom kao ko-scenaristima. Proračun filma iznosi oko 5,5 do 6 milijuna kuna, snimanje kreće za 48 sati s najtežim scenama filma, a prema planu bi u distribuciju trebao krenuti krajem veljače iduće godine. Nakon uspjeha filma »Koko i duhovi«, očekivanja su velika, kazao je Žarković, napomenuvši kako je snaga tog filma realizam te da ima brojne vrlo zahtjevne akcijske scene.Filmska verzija dječjeg romana »Čudnovate zgode šegrta Hlapića« hrvatske književnice Ivane Brlić-Mažuranić prva je ekranizacija te i danas popularne priče o hrabrom malom postolarskom šegrtu koji popravlja svijet sa živim likovima i djecom u glavnim ulogama, a snimat će se kao igrani film i tv serija.

»Ivana Brlić-Mažuranić svjetski je poznat hrvatski brend, a ‘Šegrt Hlapić’ djelo koje je doseglo najdalju poziciju u prezentaciji hrvatske kulture u svijetu«, kazao je na predstavljanju redatelj Silvije Petranović, koji je ujedno i scenarist te producent filma.
Ekipa filma nije željela otkriti identitet dvoje glavnih glumaca, osim da glavne uloge Hlapića i Gite igraju dječak Mile iz Zagreba i djevojčica Ema iz Đakova, izabrani između oko dvije tisuće djece koja su sudjelovala u javnim audicijama održanim u Osijeku, Bjelovaru i Zagrebu. Majstora Mrkonju igra Goran Navojec, Majstorica je beogradska glumica Hristina Popović, Crni Čovjek je Milan Pleština, a Grga Bojan Navojec. Glumačku ekipu među ostalima čine Livio Badurina kao gospodar cirkusa, Špiro Guberina kao stari mljekar, a Mustafa Nadarević je dobri košarač. Snimatelj je Mirko Pivčević, scenograf Ivo Hušnjak, a kostimograf Ante Tonči Vladislavić.


Zamišljen kao svojevrsni film ceste, »Šegrt Hlapić« snimat će se »po poljima« na lokacijama kao što su Lekenik, Odransko polje, Gornji grad i Osijek, a nulta je klapa pala već prošli tjedan u Baranji. Završetak snimanja planiran je za 15. studenoga, a film bi trebao u distribuciju krenuti iduće godine, kada se obilježava stota obljetnica od objavljivanja romana »Šegrt Hlapić«.