Novo priznanje

Meksički redatelj Inarritu dobitnik posebnog Oscara za virtualnu stvarnost

Hina

Reuters

ReutersMeksički redatelj Alejandro Gonazelez Inarritu primit će posebnog Oscara za svoje djelo »Carne y Arena« kojim virtualnom stvarnošću omogućuje gledatelju da upozna pakao migranata, objavila je Američka akademija za umjetnost i znanost.


S virtualnim naočalama, bosih nogu i uz urlajuće sirene, gledatelj tijekom nešto više od šest minuta proživljava opasno putovanje male skupine migranata u pokušaju da uđu u Sjedinjene Države preko pustinje Sonoran.


Naoružani granični policajci razdvajaju muškarce od žena i djece, odbačene cipele i vrištanja… instalacija omogućuje gledatelju »fizičko i duboko potresno uranjanje u svijet migranata koji prelaze pustinju«, navodi predsjednik Akademije John Bailey.
Ostvarenje je kreativan pomak u svijetu virtualne stvarnosti koji se još rađa, ali ono mnogo više pruža uvid u krvavu političku i socijalnu realnost na granici između Meksika i SAD-a, kaže Bailey.


Dobitnik dvaju Oscara u dvije godine za filmove »Birdman« 2015., te »Revenant« (Povratnik) u 2016., Innaritu i njegov direktor fotografije Emmanuel Lubezki primit će počasnog Oscara 11. studenoga, na svečanosti Governors Awards u Hollywoodu.


»Carne y Arena« (Meso i pijesak) prikazuje se u u Fondation Prada u Milanu, u Kulturnom centru Tlatelolco de Mexico te u muzeju LACMA u Los Angelesu gdje su sve ulaznice rasprodane za iduće mjesece.