DORF u Rijeci

Marija Miloševska: Nakit inspiriran ex yu pjesmaricom

Vedrana Simičević

Festival se otvara projekcijom islandskog filma »Backyard«, no i izložbom nakita inspiriranog ex yu pjesmaricom, makedonske umjetnice Marije Miloševske



RIJEKA Nakon što je prije desetak dana održan njegov prvi dio u Vinkovcima, večeras u Art kinu »Croatia« počinje drugi, riječki i općenito veći dio DORF-a, Festivala dokumentarnog rock filma, u kojem će publika u iduća tri dana imati priliku vidjeti četrdesetak naslova iz međunarodne i regionalne konkurencije.


Festival se otvara projekcijom islandskog filma »Backyard«, no i izložbom nakita inspiriranog ex yu pjesmaricom, makedonske umjetnice Marije Miloševske.


Mlada etnologinja iz Skoplja u posljednje je dvije godine svojim maštovitim dizajnom kreirala posve neobičnu uspomenu na neke od najpoznatijih rokerskih »balada« na ovim prostorima.



Marija se već godinama bavi raznim vrstama ručnog rada, no prije sedam godina čula je za tečaj koji je trebao revitalizirati zanate u izumiranju.    – Između ostalog tamo se učila vještina filigrana koji sam uvijek voljela. Prijavila sam se i upala bez veze, što je za Skoplje pravi uspjeh. Na tečaju sam shvatila koliko je tehnika filigrana neistražena. Svi su ostali na onom tradicionalnom dizajnu, leptirima, manžetama i sličnom. I onda sam počela eksperimenirati, kazala nam je Marija, pojasnivši ukratko način izrade.    – Sve radim ručno. Bitna je priprema žice – moraš izvući žicu određene debljine, poslije se ona suče, reže mašinom, pa se izrađuju sitni detalji, pa se to radi u odijeljenim pregradama i onda se lemi. Tu je taj ključni moment, jer samo jedna sekunda previše i sve propada, pojasnila je Marija koja je s prijateljicom prošle godine otvorila galeriju u Skoplju.


– Izradom nakita filigranskom tehikom, modernog dizajna, bavim se posljednjih sedam godina, a ovo mi je treća samostalna izložba, nakon izlaganja u Skoplju i Sarajevu. Na ideju za nakit inspiriran pjesmama došla sam nekako spontano i poslije cijelu kolekciju nazvala Ororok – hladna žica istopljena u vrući ritam, priča nam Marija koja je na svoj popis odabranih pjesama na kraju stavila 35 rock numera.   


Susreti s rokerima


Hitovi poput Azrinih »Balkan« i »Ravno do dna«, »Oči boje meda« EKV-a, »Prsten« Partibrejkersa, »Ena«, »Šejn« ili »Babilonske baklje« Haustora, »Beton« Ramba Amadeusa, »Frida« Psihomodo Popa, »Mornara« i »Tazi, tazi Tarzane« Leta 3, »Ona se budi« s albuma »Paket Aranžman« ili pak »Zodiac-Jarec« Leba i soli, kao i mnoge druge kultne stvari ex-Yu rock pjesmarice pretočene su tako u originalne filigranske srebrne komade nakita.


No Marija nije ni slutila da će je ta ideja odvesti i u jednu posve neobičnu avanturu. Naime, kako je uz sam nakit trebalo napraviti i fotografije koje bi dočarale način na koji ga treba nositi, Marija i njezine suradnice na kraju su jednog »brainstorminga« došle na ideju da bi nosivost nakita najbolje pokazali sami autori i izvođači pjesama. I tako su započeli njezini susreti s rock zvijezdama.   


Sve je počelo s Partibrejkersima


– Rekla sam sama sebi da ću ih jednostavno pitati, pa ako pristanu super, ako ne, nikom ništa. Taj dio priče je zapravo počeo s Partibrejkersima, s obzirom da smo saznali da imaju koncert u jednom makedonskom gradu. Moja prijateljica je poznala organizatora, no ja nisam imala gotovo djelo. To je bilo u pet popodne, a koncert je bio u osam navečer.



Organizatori DORF-a podsjećaju i na popratni program, odnosno promocije knjiga Ante Perkovića »Sedma republika«, Velimira Grgića »Hrvatski gen« i Anđela Jurkasa »Soundtrack života«, samostalnu izložbu koncertne fotografije Saše Huzjaka iz Koprivnice, te nastup austrijskog DJ tandema Stefana Skorepe i Dietera Pfeilera. Zanimljvo je istaknuti i sutrašnji performans književnika Predraga Lucića i Borisa Dežulovića koji u 23 sata počinje na brodu Marina.



I onda sam, puna adrenalina, prionula poslu, dovršila taj komad, otišli smo tamo, našli Antona iz Partibrejkersa i on je odmah pristao da se fotografira s nakitom. Kasnije su na veliki festival u Skoplje došli Let 3, Rambo Amadeus, Disciplina kičme i nitko nije radio probleme. Baš suprotno.


Za Let 3 sam napravila »tarzanke« i vrlo rado su ih odjenuli. Nakon toga sam odlazila i u druge gradove, između ostalog i u Zagreb, da bih došla do drugih autora i izvođača i svi su prihvatili ideju bez rezerve. Rundek je bio oduševljen, baš kao i Mišo Hrnjak i Boris Leiner koje sam isto »uhvatila« u Makedoniji i doslovno im po ulici, u hodu objašnjavala što bih ja htjela od njih.


Svi su stvarno bili super, jedino neke makedonske bendove nisam mogla privoljeti na fotografiranje, prisjetila se Marija. U foajeu Art-kina »Croatia« bit će tako pored dijela nakita izložene i neke od spomenutih fotografija, a izložba će djelomično biti prodajna.