Odlazi u Pariz

‘Bog neće pomoći’: Hana Jušić primljena na prestižnu cannesku rezidenciju Cinéfondation

Hina

snimio Duško Marušić / PIXSELL

snimio Duško Marušić / PIXSELL

Hana Jušić (Šibenik, 1983.) završila je studij Engleskog jezika i književnosti i Komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, nakon čega je upisala Doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na istom fakultetu. Na Akademiji dramske umjetnosti upisala je smjer Filmska i televizijska režija, a 2010. magisterij na istom smjeru.ZAGREB – Nagrađivana hrvatska redateljica Hana Jušić primljena je na prestižnu rezidenciju Cinéfondation u Parizu, u okviru koje će narednih mjeseci razvijati svoj drugi dugometražni igrani film “Bog neće pomoći”.


“Sretna sam i zbog sebe i zbog filma, čini mi se nevjerojatna privilegija sjediti u Parizu i raditi na svom filmu, a ta je rezidencija dobro umrežena i cijenjena te koristi i za promociju filma i u predprodukciji i kasnije”, rekla je Jušić, u povodu svog odlaska u Pariz.


Po njezinim riječima, ključno je snimiti dobar film, neovisno o rezidencijama, no nada se da će dobro iskoristiti taj boravak u Parizu i napravit najbolji mogući scenarij u svojim okvirima.
“Bog neće pomoći” priča je o Čileanki Teresi koja dolazi u selo podno Dinare noseći muževe kosti u vreći i tražeći njegovu hrvatsku obitelj kako bi ga pokopala. Pronalazi muževu sestru i braću i počne se prilagođavati, no stvari nisu onakve kakvima se čine, stoji u najavi Hrvatskog audiovizualnog centra.


Hana Jušić (Šibenik, 1983.) završila je studij Engleskog jezika i književnosti i Komparativne književnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, nakon čega je upisala Doktorski studij književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na istom fakultetu. Na Akademiji dramske umjetnosti upisala je smjer Filmska i televizijska režija, a 2010. magisterij na istom smjeru.


Osim režije bavi se i scenaristikom, a nakon nekoliko uspješnih kratkometražnih filmova, 2016. je snimila svoj prvi, nagrađivani dugometražni film “Ne gledaj mi u pijat”.


Rezidencija Cinéfondation svake godine na nekoliko mjeseci ugošćuje mlade redatelje koji rade na svom prvom ili drugom dugometražnom igranom filmu. Bira ih na temelju kvalitete ranijih kratkometražnih ili prvih dugometražnih igranih filmova, projekta koji trenutno razvijaju te na njihovoj motivaciji.


Od osnutka 2000. na njoj je sudjelovalo više od 200 filmskih profesionalaca iz više od 60 zemalja svijeta, a ove godine, od 2. ožujka do sredine srpnja, uz hrvatsku redateljicu na njoj će sudjelovati redatelji iz Kube (Rodrigo Barriuso), Španjolske (Guillermo García López), Ruande (Samuel Ishimwe), Izraela (Miki Polonski) i Austrije (Bernhard Wenger).


Na istoj rezidenciji 2017. je bila Antoneta Alamat Kusijanović s prvim dugometražnim igranim filmom “Murina”, čija se premijera očekuje ove godine.


Osim HAVC-a film Hane Jušić je u fazi razvoja i RE-ACT koji podupire hrvatsko-slovensko-talijanske koprodukcije. Zagrebačka Kinorama razvija film u suradnji sa slovenskom producentskom kućom Gustav film te talijanskom kućom TICO Film Company.