Festival Čakavske šansone

Čansonfest za unaprijeđenje i očuvanje čakavštine

Danijela Bauk

Crekvina / arhiva NL

Crekvina / arhiva NL

Novina ovogodišnjeg Festivala jest što je proširen na dva dana – prvu večer bit će održana izložba »Poli – art« posvećena poznatim skladateljima, šansonijerima i kantautorima te akustična večer »Na kastafskemi skalini«. Središnja večer bit će održana u živopisnom prostoru kastavske CrekvineUdruga Kanat u suradnji s udrugom Kastafsko kulturno leto već dvanaestu godinu za redom uspješno organizira Festivalčakavske šansone, koji je usmjeren k očuvanju i unapređenju čakavštine – ČAnsonfest.»Bajka«Duško Jeličić i Slavko Sekulić


»Bili smo srećna deca«Igor Brešan
»Brodski kogo«Daniel Načinović


»Celi san život otel ga imet«Hrvoje Hegedušić


»Ča smo mi«Lado Bartoniček i Martina Majerle


»Ča te judi reć«Francesco Squarcia


»Fala ti vetre«Katja Budimčić


»Gren, pomalo gren (penzionerska)«Mensur Puhovac


»Konobo moja«Dino Antonić


»Mre moj beli brod«Stjepo Martinović


»Na punte od groti«Mario Lipovšek Battifiaca


»Ne mirin se ja bez tebe«Jozefina Juretić


»Prijatelica«Yamas


»Rapsodija z molo longa«Vivien Galletta


»Sad je došlo vrime«Nevia Rigutto


»Stena«Dražen Turina Šajeta


»Stric Miha«Neven Barac


»Ti ćeš to umet«Lucija Rajnović


»Vrag je dešpet«Davor Grgurić– Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala usmjerenog k očuvanju čakavske besede izražene kroz glazbu, poručuju organizatori.


Značajna novost ovogodišnjeg 12. po redu Festivala čakavske šansone ČAnsonfest jest to što će prvi put imati dvije večeri. Tako će u četvrtak, 25. kolovoza, dan uoči glavne festivalske večeri novih skladbi, u galerijskom prostoru kastavske crkvice sv. Tojice biti upriličeno otvaranje likovne izložbe pod nazivom »Poli – art«. Izložba je posvećena poznatim skladateljima, šansonijerima i kantautorima, koji se pored glazbe i šansone, vrlo uspješno bave i likovnim izrazom, a organizirana je u suradnji s dugogodišnjim sudionikom ČAnsonfesta, kantautorom i šansonijerom Igorom Brešanom, inače istaknutim hrvatskim karikaturistom i organizatorom brojnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Među izlagačima će se naći likovna djela skladatelja Ive Tijardovića, Ljube Stipišića, violinista Tonka Ninića, Arsena Dedića, Zvonka Špišića, Ivice Percla, Daniela Načinovića, Marka Demichelija, violončelista Vitolda Košira, Jadranke Bastajić Jaje, Borisa Leinera, Slobodana Kovačevića iz grupe More, Ljubomira Pende-Buce iz dueta Srđan i Buco, Borisa Hrepića Hrepe iz Daleke obale, Davora Gopca, Žana Jakopača i mnogih drugih.Ulaznice za ovogodišnji 12. ČAnsonfest po cijeni od 50 kuna već su u pretprodaji, a mogu se kupiti u uredu Kastafskega kulturnega leta, agenciji New Sound u Matuljima, Antikvarijatu Ex libris, Foto Reviji, Dallas Music Shopu, robnoj kući Korzo – caffe bar Nad Urom te preko sustava www.mojekarte.hr.Nakon otvaranja izložbe na stepenicama u Ulici Zakona kastafskega bit će održana akustična večer šansone naslovljena »Na kastafskemi skalini«, u kojoj će nastupiti renomirani šansonijeri: Hrvoje Hegedušić, Igor Brešan, Daniel Načinović i Lado Leskovar iz Slovenije.


Središnja večer ČAnsonfesta i ove će se godine održati kao program zatvaranja jubilarnog 25. Kastafskega kulturnega leta u petak, 26. kolovoza s početkom u 20.30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena, Festival održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.


– ČAnsonfest i ove godine nastavlja s produkcijsko-natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na natječaj ČAnsonfesta borit će se za nagrade ovogodišnjeg Festivala, koje su ujedno i novčane: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, poručuje Saša Matovina.