Važnost odmora

S djecom na put samo uz dobre pripreme: Godišnji odmor dragocjen za obiteljske odnose

dr. Svjetlana Gašparović Babić

Ispravan automobil, odmoran vozač, sigurno smještena djeca, češći odmori tijekom vožnje,  te nužni lijekovi važan su dio priprema za užitak odmaranjaGodišnji odmor, kao i tjedni i dnevni, vrlo je važan za zdravlje. Rad je stvorio čovjeka, ali odmor mu pomaže da preživi! Godišnji odmor prevenira stres, napetost i povoljno djeluje na tjelesno, socijalno i duševno zdravlje. Sindrom profesionalnog sagorijevanja, koji predstavlja rizik za nastanak bolesti srca i krvnih žila, prevenira se, među ostalim, i godišnjim odmorom. Nakon njega radnici su zdraviji i produktivniji, pa pametni poslodavci ne dozvoljavaju radnicima da ne iskoriste godišnji odmor. Na koncu to je i pravo svakog radnika, zajamčeno Zakonom o radu. Zakonodavac nije uzaludno definirao prava i obveze radnika i pravo na dnevni, tjedni i godišnji odmor mora se poštovati.


Roditelji se trebaju odmoriti od posla, a djeca od škole i vrtića! Škola (i vrtić!) djeci predstavljaju obavezu i ljetni odmor priprema ih na nove školske zadaće. Kao što djeci treba postavljati zadatke kojima uče i rješavanjem kojih sazrijevaju, tako im treba osigurati i miran odmor. Naravno da djeca odmor žele provesti s roditeljima, a više zajedničkog vremena i pažnje veliko su im veselje. Zbog toga je odmor prilika za vrijeme posvećeno sebi, obitelji, a pogotovo djeci, koja žude za roditeljskom pažnjom. To je prilika da ojačamo obiteljske veze i pokažemo djeci koliko su nam važna.


Stresno pakiranje


Pakiranje je često stresno. Najsigurnije je nekoliko dana prije polaska napraviti popis stvari koje trebamo, manja je vjerojatnost da ćemo zaboraviti dokumente i pitati se je li glačalo ostalo upaljeno. Spakirati bi se trebalo najkasnije dan prije dan prije puta i kako se odnose stvari u automobil staviti kvačice na svoj popis: dokumenti, kozmetika, lijekovi, odjeća, itd.
Prvo provjerite ispravnost automobila. Na put nemojte krenuti nakon napornog radnog dana. Umor je čest uzrok prometnih nesreća. Vozač mora biti odmoran i naspavan. Imate li pred sobom dugačak put, preporuka je stati i odspavati. Tijekom višesatne vožnje više puta treba stati, ne samo zbog toaleta ili obroka, već i zato da se protegnemo i razgibamo.


Ljeti treba paziti na hidraciju, redovito piti vodu, pogotovo djeca. Klima je dobra, ali ne smije se pretjerati, najbolje je temperaturu održavati 5-6 stupnjeva nižom od vanjske, ne više od toga. Također, treba paziti da klima ne puše direktno u glavu i oči, ni odraslima niti djeci.


Sigurnost djeteta u automobilu


Djeca u automobilu moraju biti pravilno smještena, u auto-sjedalici primjerenoj dobi, a veća djeca vezana pojasom. Svi putnici u automobilu moraju biti vezani.


Ako je dijete jako malo, većinu puta može i prespavati, ali bilo bi dobro što više poštovati djetetov uobičajeni ritam spavanja i hranjenja. Djeca u vožnji često su nemirna i uzbuđena, traže pažnju i zabavu. Ne zaboravite ponijeti djetetovu omiljenu igračku, kada mu dosadi zamijenite je drugom. Vožnja je dobra prilika i za razgovor ako dijete želi razgovarati, pa čak i pjesmu! Pjesma i glazba dobri su i za vozača, ali nikada nije poželjna igra koja bi mogla omesti vozača.Bolest djeteta može pokvariti nekoliko dana godišnjeg odmora koji smo čekali mjesecima!

Iako ne možemo spriječiti sve bolesti, predostrožnost i dobra priprema dobro dođe. Ni odrasli ni djeca ne smiju na sunce od 10-17. To vrijeme iskoristite za dnevni odmor (mala djeca spavaju), ručak i boravak u hladu. Dječja koža puno je podložnija opeklinama, a one mogu biti jako bolne i pokvariti ostatak ljetovanja! Ako dijete inače uzima lijekove trebaju vam za sve dane ljetovanja, a uz te, treba uzeti i lijekove za snižavanje temperature, protiv bolova, alergija, opeklina i uboda insekata, nešto sterilnih gaza, dezinficijens za rane, flastere i toplomjer.