Prehrana

Nezamjenjivi izvor proteina: Crveno meso ponovo na jelovniku

P. N.

Studije mijenjaju smjernice pa se crveno meso kao izvor nezamjenjivih proteina, brojnih B vitamina, cinka i selena, vraća u prehranu od najranije dobiVelike studije u SAD-u i EU-u mijenjaju prehrambene smjernice: crveno meso smatra se dijelom uravnotežene prehrane, vrijednim izvorom kvalitetnih proteina, omogućuje osjećaj sitosti i kontrolu težine. Kako bi javnost i potrošače informirali o pravilnoj prehrani PIK Vrbovec za savjete je upitao nutricionistice iz Definicije hrane, Karmen Matković Melki, Tenu Niseteo i Sanju Ćosić. Opovrgnute su dosadašnje tvrdnje o povezanosti crvenog mesa s kardiovaskularnim rizicima i rakom. Stručne publikacije i nutricionisti upozoravaju da je najveći problem prehrane visok unos ugljikohidrata, osobito visokokalorične prerađene hrane.


Crveno meso i u paleo prehrani


Umjesto toga, preporučuju se nutritivno bogate namirnice: meso, riba, mliječni proizvodi, povrće i voće. U pogledu LDL kolesterola krto crveno meso sada se stavlja uz bok bijelom mesu peradi, a kako pokazuje i popularna paleo prehrana, među ostalim bogata crvenim mesom, taj tip prehrane smanjuje kardiovaskularne rizike kod osoba sa dijabetesom. Uz bjelančevine, crveno meso izbor je brojnih vitamina B skupine, fosfora, cinka, selena i željeza te osigurava više od 25 posto dnevnih potreba za tim nutrijentima. Proteini iz životinjskih izvora pružaju najkvalitetniji izvor esencijalnih proteina iz hrane.


Ljetna prehrana


Crveno meso neizostavan je dio ljetnog »sunscreen« menija jer po istraživanjima betakaroteni, vitamini C, A i E, minerali selen i cink,  antioksidativnim djelovanjem pomažu zaštiti i oporavku kože od sunca. Bogatstvo esencijalnih aminokiselina i minerala cinka, selena i bakra  ključno je za izgradnju, regeneraciju i očuvanje zdrave kože i lijepog tena, uz  povrće i voće bogato karotenoidima i antioksidansima. Sa 100 grama crvenog mesa zadovoljava se četvrtina  ukupnih dnevnih potreba za cinkom. Taj je mineral pomagač u više od 200 enzimskih sustava, sudjeluje u većini metaboličkih reakcija u tijelu: pospješuje obnovu stanica, kože, noktiju i kose, zacjeljivanje rana, liječenju akni, psorijaze i neurodermitisa jer je izvrstan protuupalni agens i pomaže imunitetu.  I selen je moćan antioksidans.


Meso od najranije dobi
Istraživanja su potvrdila važnost uvođenja crvenog mesa u dohranu od najmlađe dobi. Dohrana koja uključuje crveno meso, govedinu i teletinu, utječe na pravilan rast dojenčeta jer je to jedan od najboljih izvora željeza i cinka već u malim količinama. Istraživanje o tome objavljeno je u  znanstvenom časopisu Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition. Nutrijenti iz crvenog mesa nužni su za djetetov kognitivni napredak, ponašanje i ukupan rast i razvoj. Kako dojenčad starija od 6 mjeseci isključivo dojenjem ne može dobiti dovoljno željeza i cinka, Europsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, Američka akademija za pedijatriju i Medicinski institut preporučuju upravo ove nutrijente kao prioritetne. Potičući odgovarajući unos tih minerala, Europsko društvo za dječju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, Američka akademija za pedijatriju i Medicinski institut navode kao prioritetne namirnice bogate željezom i cinkom u dohranu djeteta.