ZELENE VIJESTI

Hrane je dovoljno ali je siromašnima nedostupna

Živjeti zdravoNeki od vodećih svjetskih stručnjaka za hranu, održivost, agroekologiju, među kojima i specijalni izvjestitelji Ujedinjenih naroda upravo su izveli preokret spasonosan za planet i tlo od kojeg živimo. Prema autorici renomiranoj u tom području Anni Lappe, tri su ključne poruke Konferencije UN-a o trgovini, razvoju, poljoprivredi, hrani. Riječ je o pozivu na promjenu paradigme.


Glad i kupovna moć


Rješenje nije u tome da treba proizvesti više hrane, nego su glad i neuhranjenost u vezi sa nedostatkom kupovne moći. Za otklanjanje gladi treba poduprijeti održivu poljoprivredu i proizvođače koji će moći živjeti ako očuvaju ne monokulture, nego bioraznolikost, uz zaštitu vode i tla. Izviješće UN-a zaključuje kako nije više moguće živjeti na parcijalnim promjenama, riječ je o pozivu na opću preobrazbu u samoj srži prehrambenog sustava. Izvješće je prava riznica dokaza kako niti prirodne katastrofe i klimatske nestabilnosti nisu naštetile poljoprivredama zasnovanim na očuvanju bioraznolikosti, i ostalim agroekološkim vrijednostima. Tisuće je primjera farmera i poljoprivrednika iz mnogih dijelova svijeta gdje su nakon prirodnih nepogoda bolje očuvana i prirodno štićena tla, manje erodirala i pretrpjela manje ekonomske štete. U izvješću se također ističe povezanost agrobiznisa i kemijskih korporacija te njihov utjecaj na regulatorne institucije.


Od presudnog je značaja da promjene počnu odmah, ističu UN-ovi stručnjaci jer je kako poručuju stručnjaci, krajnji čas da se probudimo i omirišemo tlo: nema više puno vremena za očuvanje resursa kod kojih živimo.