Sutra znanstveni skup

Restauratorska radionica obilježava desetu godišnjicu djelovanja

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKARestauratorska radionica Hrvatskog restauratorskog zavoda u Rijeci ove godine obilježava desetu godišnjicu djelovanja. Tim povodom na Filozofskom fakultetu u Rijeci priređuje znanstveno-stručni skup i izložbu plakata koji će se održati sutra s početkom u 10 sati.


Restauratorski odjel u Rijeci osnovan je 2006. godine kao izdvojena jedinica Hrvatskog restauratorskog zavoda. Tijekom samo jednog desetljeća njegovi su djelatnici restaurirali više od stotinu umjetnina: kako u zgradi u Užarskoj ulici u Rijeci, tako i »in situ«. U prvih deset godina petero konzervatora-restauratora restauriralo je slike na drvu i platnu važnih slikara (poput braće Vivarini, M. Ponzonija, B. Licinija, O. Hermana, V. Becića i F. Kulmera), brojne drvene skulpture iz 15. i 16. stoljeća, pozlaćene i polikromirane drvene oltare (kao što su oni iz Vrbnika, Jurandvora, Kraljevice i Belgrada), mozaike i zidne slike (npr. u Puli, Lovranu ili Pazinu).


Obilježavajući jubilej, restauratorski odjel u Rijeci u prosincu planira i dane otvorenih vrata radionice u Užarskoj 26, te izložbu plakata na Korzu koja je najavljena za 22. prosinca. U tisku je i publikacija – katalog restauriranih umjetnina.