Problem

Divlje svinje na teniskim terenima hotela Omorika pronašle svoj “Roland Garros”! Pogledajte ovo

Robert Šimonović

Foto Screenshot

Foto Screenshot

Divljač je sve prisutnija na crikveničkom području. Divlje svinje ulaze u dvorišta i vrtove, ali i na teniske terene



Kuda idu divlje svinje? Sudeći prema raznim videoobjavama na društvenim mrežama, odgovor glasi – u Dramalj i Crikvenicu!


K tomu, čini se da se radi o divljim svinjama koje prate aktualna sportska događanja, kao što je poznati teniski turnir Roland Garros, koji se trenutačno odigrava u Gradu Svjetlosti, stoga su dva veprića i sama poželjela odigrati partiju tenisa na »crikveničkoj zemlji« jednog od teniskih terena hotela Omorika.





Šalu na stranu. Divlje svinje na teniskom terenu možda i jesu simpatičan prizor, no prizor divljih svinja koje ulaze u dvorišta, vrtove ili se penju po stubama privatnih kuća ipak predstavljaju prizore koji zabrinjavaju.


A naročito to vrijedi kad se pojave u blizini škola ili vrtića, na što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Crikvenice upozorio vijećnik Viktor Jurić (SDP).



– Velik problem s divljim svinjama imaju stanovnici Dramlja i zapadnog dijela Crikvenice. Divlje svinje dolaze pred kuće ljudima, a stanovnici su ih vidjeli i ispred dramaljske područne škole i vrtića.


Smatram da protjerivanja svinja nisu rješenje, već jedino odstrel – istaknuo je Jurić za vrijeme trajanja aktualnog sata posljednje sjednice Gradskog vijeća Crikvenice, održane 22. svibnja.


Zabranjen odstrel


Zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović podsjetila je tada da prema Zakonu o lovstvu nije dozvoljen odstrel na nelovnim područjima, stoga je Grad Crikvenica u proteklih mjesec dana, u suradnji s Lovačkim društvom Ričina i predstavnicima Policijske postaje Crikvenica, organizirao dvije hajke, odnosno aktivnosti udaljavanja divljači s naseljenih područja.



Međutim, s obzirom na to da je u posljednje vrijeme divljač ponovo sve prisutnija, iz Grada Crikvenice javljaju da će u suradnji s Policijskom postajom Crikvenica i Lovačkim društvom Ričina, sukladno protokolu, poduzeti i dodatne zakonom dozvoljene aktivnosti za uklanjanje divljači s nelovnih područja i učiniti sve zakonom dopuštene aktivnosti kako bi građane zaštitili od prodora divljači u naseljena mjesta.


Hajka u utorak


– Sukladno Planu i programu zaštite divljači na nelovnim površinama, koji je na snazi i čiji su potpisnici Grad Crikvenica, MUP – PP Crikvenica te Lovačko društvo Ričina, protokolom su točno popisane radnje i aktivnosti koje se smiju provoditi i tko ih smije provoditi – u ovom slučaju Lovačko društvo Ričina.


Osim hajki, lovačko društvo kontinuirano provodi pojačane aktivnosti na izlovu divljači i pojačano hranjenje unutar prostora lovišta kako bi se divljač privukla u prostore šume i ujedno tamo i ostala, odnosno kako bi se njihova koncentracija u naseljenim područjima ograničila i izolirala – napominju iz Grada.



Tako su ovaj tjedan članovi Lovačkog društva Ričina započeli pojačane aktivnosti na lovnim područjima u blizini Jadranova, Dramlja, Crikvenice i Selca, a koje će potrajati sve do ove nedjelje, 11. lipnja.


Potvrdio nam je to i predsjednik Lovačkog društva Ričina Leo Ivančić. Kako kaže, sljedeća hajka planirana je za utorak, 13. lipnja, tijekom popodnevnih i večernjih sati.


Lovci sve više izlažu i tzv. repelente ondje gdje su uočili veći broj tragova divljih životinja. Laički rečeno, repelenti su jaka mirisna sredstva koja služe za odbijanje divljači prema naseljenim mjestima.



 


Kako kaže Ivančić, najkritičnije točke jesu one ispod državne ceste D8, na potezu od Crikvenice prema Dramlju, a obuhvaćaju područja oko hotela Omorike, naselja Manestri, Dirakovica, Kačjak…


Iz Grada Crikvenice i Lovačkog društva Ričina apeliraju na građane da ne bacaju hranu i otpatke u prirodu, a pogotovo da namjerno ne hrane divljač te ih pozivaju da sva pojavljivanja i eventualne susrete s divljači obavezno prijave komunalnom redarstvu na e-mail: [email protected].