TRADICIONALNA AKCIJA

Osam plovila sa 70-ak sudionika sudjelovalo u čišćenju mora od Krčkog mosta prema Vozu

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Danas je najviše prikupljeno plastičnog otpada i metala, bilo je i automobilskih guma, ali to je ipak znatno manje nego ranijih godina



Sedamdesetak sudionika s osam plovila sudjelovalo je u današnjoj velikoj akciji čišćenja obale i podmorja na sjeverozapadnoj strani otoka Krka – na potezu od Krčkog mosta prema Vozu i otočiću Sveti Marko.


Riječ je o tradicionalnoj akciji koju još od 2011. godine organizira Županijski operativni centar (ŽOC) kao doprinos obilježavanju Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja. Uz članove ŽOC-a u akciju su bili uključeni učenici Pomorske škole Bakar, djelatnici i plovila riječke Dezinsekcije, ronioci, kao i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite.


Godišnji plan


U odnosu na neke ranije godine, kada su se u podmorju znale zateći čak i odbačene mašine za pranje rublja, neželjenog smeća u podmorju i na obali je ipak, čini se, manje, što upućuje da ove redovne godišnje akcije postižu svoj cilj, a moguće je i da su se ljudi i turisti počeli odgovornije odnositi prema okolišu.





Nažalost, otpada i dalje ima, o čemu su najbolje posvjedočili Iva Alač iz ronilačkog kluba te mladi Matko Mičetić iz bakarske Pomorske škole, koji je sa svojim školskim kolegama čistio teško pristupačne plaže na otočiću Sveti Marko. Na plažama i u podmorju danas se najviše prikupilo plastičnog otpada, metala, bilo je i automobilskih guma.



– Akcije čišćenja obale i podmorja sastavni su i nezaobilazni dio svakog godišnjeg plana rada Županijskog operativnog centra, a moram reći da smo izuzetno zadovoljni odazivom obalnih jedinica lokalne samouprave koje također organiziraju akcije čišćenja podmorja i obale na svojim područjima, poručio je Zdravko Lisac, tajnik ŽOC-a, dok je privremeni pročelnik županijskog Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze Zlatan Marunić poručio da briga o okolišu započinje ponajprije od svih nas ponaosob, da je potrebno naše najmlađe uzraste još od malih nogu učiti da se u more ne baca ni papirić, a dodao je i da veseli što je sve više samoinicijativnih akcija čišćenja plaža, obala i mora.


Briga o okolišu


Zapovjednik ŽOC-a, riječki lučki kapetan Darko Glažar istaknuo je da se ove godine prvi put akciji priključio i Institut za oceanografiju i ribarstvo, čiji je suradnik i znanstvenik dr. Pero Tutmana uoči početka akcije održao kraću prezentaciju i dao dodatne preporuke kod ovakvih, ronilačkih akcija čišćenja podmorja.



Da je potrebna dodatna briga o okolišu, kao i dodatni oprez nautičara u turističkoj sezoni koja je pred nama, svjedoči i podatak da je od početka ove godine do danas u Lučkoj kapetaniji Rijeka, koja pokriva područje od Mošćeničke Drage do Novog Vinodolskog te otoke Cres, Lošinj, Krk i Rab, izdano 3.600 vinjeta stranim brodicama i jahtama, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje od 15-ak posto.