Sabor

Slučaj Zambija dominirao raspravom o međudržavnom posvojenju

Hina

Snimio Davor Kovačević

Snimio Davor Kovačević

Ivana Kekin upozorila je da se tim izmjenama zakona taj problem se ne rješava jer se ne može na posvojitelje prebaciti odgovornost za legalizaciju dokumenata i za utvrđivanje njihove vjerodostojnosti



Slučaj Zambija i problemi manjkave procedure i sustav međunarodnog posvajanja djece u našoj zemlji dominirali su u četvrtak saborskom raspravom o prijedlogu zakona o međunarodnom privatnom pravu po kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju.


 


Prijedlogom dopuna Zakona o međunarodnom privatnom pravu, koje će Hrvatski sabor donijeti u hitnom postupku, uređuje se područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država.




Zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić rekla je tijekom rasprave o zakonu o međunarodnom privatnom pravu, da njegove izmjene neće ni riješiti ni omogućiti zakonito posvojenje djece iz trećih zemalja jer djeca u ovim izmjenama uopće nisu u fokusu, a trebala bi biti.


Nikolić je ustvrdila da danas zbog “slučaja Zambija” imamo minimalnu izmjenu zakona što je, drži, zapravo pokušaj ublažavanja međunarodnog skandala u kojem se Hrvatska našla i krpanje svih manjkavosti našeg sustava.


Poručila je i kako je potrebno – kada hrvatski državljani prođu legalnu proceduru posvojenja pred nadležnim tijelom u inozemstvu u državi koja nije potpisnica Haške konvencije, odluku o posvojenju legalizirati u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu RH, a ne čekati sud ili pojedinca.


To znači, rekla je Nikolić, da naše nadležno tijelo provjerava vjerodostojnost potpisa osobe koja je ispravu potpisala i vjerodostojnost pečata na njoj.


Kekin: Očito se u izmjene zakona krenulo ponukano slučajem Zambija


Ivana Kekin (Klub Možemo) ocijenila je kako je očito da se u izmjene zakona krenulo ponukano slučajem Zambija koji je pokazao da imamo manjkave procedure i probleme u sustavu međunarodnog posvajanja.


No, upozorila je, tim izmjenama zakona taj problem se ne rješava jer se ne može na posvojitelje prebaciti odgovornost za legalizaciju dokumenata i za utvrđivanje njihove vjerodostojnosti.


Smatra da bi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova preko svojih konzularnih i diplomatskih predstavništava trebalo u svakoj državi pitati jesu li izdali taj dokument. Dotle hrvatski građani neće biti sigurni ako idu u međunarodna posvojenja iz trećih zemalja, poručila je.


Na problem da se izmjenama zakona odgovornost koja leži na Centru za socijalnu skrb i sudovima prebacuje na posvojitelje, od kojih se očekuje imati uvid u sve aspekte složenog posvajanja djece u trećim zemljama, upozorio je i Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta).


Podsjetio je da Konvencija o pravima djeteta propisuje kako u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ii privatne ustanove, sudovi i sl., apsolutnu prednost ima najbolji interes djeteta.


Habijan: HDZ će predložiti amandman za veću ulogu države u postupku međunarodnog posvojenja


I Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) smatra da predložene izmjene zakona neće riješiti ključne stvari vezane uz skrbništvo, udomiteljstvo i posvojenje djece pri čemu glavni kriterij mora biti dobrobit djeteta.


Istaknuvši kako su izmjene zakona nužne Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) ocijenio je kako one nisu dovoljne u aspektima provjera posrednika i posredničkih  organizacija za posvojenje djece u Hrvatskoj.


“Neophodno je da jačamo institucije u procesu posvojenja nadzorom posredničkih organizacija u tom postupku, način na koji će sudovi ovjeravati odluke sudova
u drugim zemljama, a posebice u onima koje nisu usvojile Hašku konvenciju”, rekao je.


Damir Habijan (Klub HDZ-a) najavio je da će HDZ predložiti amandman kojim bi se povećala uloga države u postupku međunarodnog posvojenja djece, putem diplomatskih predstavništava te kako sva odgovornost ne bi bila na posvojiteljima.