Gradonačelnik poziva na konzultacije

Marko Filipović: Neprihvaćanje rebalansa ne znači blokadu Grada Rijeke

Damir Cupać

Snimio: Sergej Drechsler

Snimio: Sergej Drechsler

Ovaj rebalans važan je prvenstveno zbog osiguravanja potrebnih dodatnih sredstva za povećanje plaća zaposlenim u gradskim vrtićima, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, gradskoj upravi ali i za rashode za zaposlene u osnovnim školama i Psihijatrijskoj bolnici Lopača, kaže Filipović



 


RIJEKA – Prijedlog rebalansa proračuna Grada Rijeke nije dobio potrebnu većinu glasova u gradskom parlamentu, a gradonačelnik Marko Filipović i SDP-ov gradski vijećnik Željko Jovanović jasno su poručili da to znači da neće biti sredstava za povećanje plaća za zaposlene u dječjim vrtićima, gradskoj upravi i za vatrogasce. Prije nekoliko sjednica slična situacija već se dogodila kada nije prihvaćen prvi rebalans proračuna koji je bio tejničke priorode, a tada je gradonačelnik Filipović ocijenio da bi moglo doći do blokade sustava gradske uprave. Ovaj put situacija je još složenija jer nije riječ o tehničkom rebalansu pa nas je zanimalo hoće li ovaj put doći do blokade gradske uprave.


– Proračun Grada Rijeke za 2023. godinu je usvojen na sjednici Gradskog vijeća u prosincu i Grad normalno funkcionira, odnosno nastavljaju se svi projekti i programi koji su proračunom i predviđeni tako da u tom smislu neprihvaćanje rebalansa proračuna neće ometati redovno funkcioniranje Grada. Ovaj rebalans važan je prvenstveno zbog osiguravanja potrebnih dodatnih sredstva za povećanje plaća zaposlenim u gradskim vrtićima, Javnoj vatrogasnoj postrojbi, gradskoj upravi ali i za rashode za zaposlene u osnovnim školama i Psihijatrijskoj bolnici Lopača. Riječ je o važnim odlukama koje se itekako tiču radnika, tako da ću, kao što sam uostalom i do sada činio, naše partnere u Gradskom vijeću čim prije pozvati na konzultacije, a rebalans će vjerojatno biti razmatran već na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati sukladno odredbama Poslovnika Gradskog vijeća Grada Rijeke, pojasnio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.