Panel rasprava

Medicinsku školu u Rijeci za 5 godina završit će čak 50% više učenika, evo kako su u tome uspjeli

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Možda sad treba razmišljati o posebnoj školi za medicinske sestre kao što je to već slučaje u Zagrebu, kaže Alen Vukelić



Sljedeće školske godine Medicinska škola u Rijeci upisat će 84 učenika u sestrinski smjer što je prema riječima ravnatelja ove škole Alena Vukelića, jednog od sudionika panela “Kako motivirati medicinske sestre za nastavak rada u struci”, čak 50 posto više učenika koji bi za pet godina trebali završiti ovu školu.


Ravnatelj je na panel raspravi održanoj povodom Međunarodnog dana sestrinstva na Fakultetu zdravstvenih studija, iznio još jedan prijedlog za unaprjeđenje sestrinske struke.


– Možda sad treba razmišljati o posebnoj školi za medicinske sestre kao što je to već slučaje u Zagrebu gdje djeluju tri takve škole.




Potrebe će rasti, a Rijeka treba educirati i djecu iz drugih županija, rekao je Vukelić koji smatra da je stipendiranje budućih medicinskih sestara dobro rješenje za ostanak ove profesije u struci, no svakako treba razmišljati i o tome koliko sestara ostaje na ovom području nakon završetka obrazovanja.


I glavnu sestru zanima odgovor


Odgovor na ovo pitanje zanima i glavnu sestru Kliničkog bolničkog centra Rijeka Snježanu Juričić koja je istaknula da je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prošloj godini raspisano 250 natječaja za zapošljavanje medicinskih sestara od čega je KBC Rijeka raspisao njih 75.



– Nedostatak sestara pada na leđa samih sestara koje obavljaju više posla, a kada ih pitamo koji su razlozi njihovih odlazaka jedan od razloga je preopterećenost.


Kad je riječ o radilištima koja su mladim ljudima interesantna, to je svakako Objedinjeni hitni prijem i Anestezija, njih najčešće mjesta koja zahtijevaju intenzivnu skrb.


Naš je problem što ne možemo uvijek ispuniti njihove želje jer postoje i druga radna mjesta i to je često razlog zbog kojeg odlaze, istaknula je Juričić.


Deficit na otocima i u Gorskom kotaru


Milan Lazarević, glavni medicinski tehničar Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a kazao je da središnjica u Rijeci nema problem sa zapošljavanjem medicinskih sestara, ali sasvim je druga priča u ostalim ispostavama pa na otocima i u Gorskom kotaru postoji deficit ovog kadra.


– Najčešće se dešava pretakanje iz jedne ustanove u drugu, ja se ne sjećam da nam je došao netko direktno iz škole.


Nama je to s jedne strane dobro jer se kod nas ne uči uz starije već smo u timu sami, a tu si i mladi liječnici koji direktno s fakulteta dolaze u naš tim, kazao je Lazarević najavivši da je hitna medicina prva koja će krenuti sa specijalizacijama u sestrinstvu. U riječkom Zavodu za specijalizaciju se prijavilo se deset medicinskih sestara.