Punk folk wellness

FOTO Narodnjaci bez duše i pankeri bez principa: Brkovi “pomeli” ispred svojih vrata u Pogonu kulture

Katarina Bošnjak

Snimila: Ana Krizanec

Snimila: Ana Krizanec

Premda imaju plemeniti cilj brisanja granica između popularne i subverzivne kulture svojim folk punk izričajem, dojam koji ostavljaju jeste da su na kraju dana narodnjaci bez duše i pankeri bez principa



Najlakši način za pronaći punk koncert jeste jednostavno slijediti trag plastičnih čaša i polupraznih boca, koji će vas neminovno dovesti do mjesta na kojemu se okuplja punk ekipa, pa makar oni slušali punk folk wellness kakav sviraju Brkovi. Ta je petorka večeras svirala u riječkom Pogonu kulture, pa se tradicionalno ispred istog i „zagrijavalo“ na cjenovno pristupačan način.



No, kako više ni pankeri ne slušaju samo punk, tako ni na punk koncerte više ne idu samo pankeri. Pogon je bio krcat ljudima različitih dobi i stilova odijevanja, suptilno poručujući kako više nikome nije pretjerano stalo do supkultura. Mnogi nisu mogli odoljeti štandu s promotivnim materijalima, pa se moglo vidjeti i nekolicinu ljudi u majicama s natpisom „mrzim brkove“.





Koncert je započeo nedugo nakon 21 i 30, a otvorili su ga s novim albumom „Krvava novčanica“ te su tako prvo odsvirali „Hej konobar“, zatim „Govno“, i „Bauštelu“, a onda su s pjesmom „Meti ispred svojih vrata“ nastavili na svojevrsnu greatest hits set listu. Bez dlake na jeziku vokal Vedran Pehar nije se libio komentirati sve što poželi, pa je pozdravljajući prisutne Istrijane naglasio kako ih jako voli, osim gradonačelnika Pule, referirajući se time na nedavne incidente kada je Zoričić zabranio koncert srpskih narodnih pjevača.



Premda imaju plemeniti cilj brisanja granica između popularne i subverzivne kulture svojim folk punk izričajem, dojam koji ostavljaju jeste da su na kraju dana narodnjaci bez duše i pankeri bez principa.