Mršavi učinak

Orijentu prijeti prošlosezonski scenarij, u nastavku sezone osvojeno je tek sedam od 21 mogućih bodova

Ivan Volarić

FOTO V. KARUZA

FOTO V. KARUZA

Orijent iduće subote gostuje kod Dugopolja i porazom može skliznuti na pretposljednje mjesto, koje vodi u kvalifikacije za ostanak



RIJEKA  Poraz od Rudeša sam po sebi nije tragičan. Dapače! Nogometaši Orijenta odigrali su jednu od boljih utakmica ovoga proljeća nakon što su odigrali zapaženo drugo poluvrijeme protiv Vukovara. Daroviti vratar Mislav Zadro držao je momčad na životu u prvom poluvremenu susreta protiv Vukovaraca. Protiv Rudeša je s druge strane kod prvog i trećeg pogotka mogao bolje reagirati, a nakon što je u nekoliko navrata kvalitetnim intervencijama ukazao na talent. Cijena odrastanja mladog igrača, koji će sigurno u skorašnjoj budućnosti izrasti barem u zapaženog prvoligaškog vratara. Utakmice protiv vodećih momčadi Prve NL pokazale su i da u svlačionici Crvenih ima sasvim solidna količina igračke kvalitete za ovaj rang natjecanja. Vjerojatno ne za sam vrh, ali nikako za borbu za ostanak, koja bi se druge sezone zaredom mogla dogoditi društvu s Krimeje.


Premalo bodova


Fausto Budicin preuzeo je momčad Orijenta od Jure Srzića (jednu utakmicu je vodio dopredsjednik kluba Marinko Koljanin) i isprovocirao reakciju momčadi u posljednja tri jesenska kola. Krimejčani su ostvarili dvije pobjede i jedan remi uz gol razliku 7:4. U zimskoj stanci zadržana je glavnina kadra, dovedena su i neka nova imena, a novi-stari trener Orijenta dobio je priliku odraditi kompletne pripreme. No, umjesto očekivanog iskoraka na planu igre i rezultata, dogodio se obrnuti efekt. Orijent je u sedam proljetnih kola ostvario tek jednu pobjedu (protiv posljednjih Sigećana) uz četiri remija. Osvojeno je 7 od 21 mogućeg boda, odnosno 33,3 posto bodova što obično sugerira – borbu za ostanak. U sedam kola Krimejčani su primili pet golova, što nije toliko problematično koliko podatak o samo četiri postignuta pogotka. Tri iz prekida i jedan – autogol. Budući da su u većini utakmica u nastavku sezone Crveni stvarali (pre)malo prilika, ne može se toliko govoriti o krizi napadača, koliko o nekim drugim stvarima. Ti isti napadači su jesenas zabili četiri od sedam golova u dvjema pobjedama Orijenta.


Pitanje pristupa


Domaći remi bez golova i prilika protiv Croatije iz Zmijavaca i gostujući remi kod Kustošije, također bez pravih prilika, bili su zorni pokazatelji da krimejska momčad ima probleme u organizaciji napadačke igre. Trener Fausto Budicin u nekoliko je navrata poručio da igrači moraju preuzeti više odgovornosti i donositi bolje odluke u zadnjoj trećini igrališta. Jasno je da niti jedan trener na svijetu ne može utrčati u teren i zabiti pogodak, ali može kroz odabir drugačijeg profila igrača ili rasporeda osjetno utjecati na način igre i ponašanje momčadi u završnici, te samim time osjetno smanjiti mogućnost da konačan rezultat ovisi o golgeterskoj inspiraciji pojedinca. U prijevodu, da je Budicin protiv Zmijavčana i Kustošije odigrao hrabro kao u nastavku protiv Vukovara i Rudeša, vjerojatno se sada ne bi sa strepnjom gledalo prema dnu ljestvice.




Orijent iduće subote gostuje kod Dugopolja gdje drugim uzastopnim porazom, a u slučaju domaćih pobjeda Jaruna, BSK-a i Kustošije, može skliznuti na pretposljednje mjesto, koje vodi u kvalifikacije za ostanak u ligi. Podsjetnika radi, Orijent je prošle sezone nakon osvojene titule jesenskog prvaka upao u crni proljetni niz i tek pobjedama u posljednja dva kola uspio sačuvati prvoligaški status.