19. izdanje

FOTO Riječki planinarski križni put ove godine bio posvećen marginaliziranim zajednicama

Katarina Bošnjak

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Križni put išao je riječkom Kalvarijom preko Sv. Katarine i Veloga vrha do crkve Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi



Danas se u organizaciji Akademskog katoličkog društva “Jeronim” i Ureda za pastoral Riječke nadbiskupije održao 19. po redu Riječki planinarski križni put.


Javnom manifestacija vjere na tradicionalnome putu križa hodale su brojne generacije Riječana, a križni put ostao je neprekinut i tijekom trajanja pandemije.





Ove je godine, za razliku od prošle, došao manji broj vjernika upravo zbog jake kiše i grmljavine, a prije polaska su iz organizacije ukazali na povećan oprez zbog skliskih stuba koje su ih čekale na putu.



Vjernici su se okupili u katedrali sv. Vida gdje je održana uvodna molitva, a zatim je predvoditelj nosio križ do prve postaje koju su čitali članovi AKD-a “Jeronim”.



Potom su se u čitanju i nošenju izmjenjivali predstavnici zajednica, a križni put išao je riječkom Kalvarijom preko Sv. Katarine i Veloga vrha do crkve Blažene Djevice Marije Karmelske na Donjoj Drenovi u kojoj se slavila misa.



Tijekom križnog puta kratko se odmorile kod kapele sv. Katarine gdje su hodočasnike dočekali župljani župe sv. Luke evanđelista s okrjepom i osvježenjem.



Kao i prethodnih godina, tako su se i ove godine svećenici vjernicima stavili na raspolaganje za sakrament svete ispovijedi.



Misao vodilja ovogodišnjeg teksta križnog puta kojeg je pisao član AKD-a “Jeronim” Stjepan Milković su marginalizirane zajednice, odnosno stradalnici potresa, ovisnici, samohrani roditelji i izbjeglice, a jednu od postaja čitali su izbjeglice iz Ukrajine.