NA NATJEČAJU MINISTARSTVA

Za razvoj obalne infrastrukture lučke uprave PGŽ-a dobile 2,84 milijuna eura

Barbara Čalušić

Foto ŽLU Crikvenica

Foto ŽLU Crikvenica

Radi se o ulaganjima u luke u Crikvenici, Črišnjevi, Cresu, Baški, Mošćeničkoj Dragi i četiri projekta na području otoka Raba.



Ministarstvo mora, prometa i veza krajem je protekle godine raspisalo natječaj za održavanje lučke infrastrukture u priobalnim županijama za koje će biti izdvojeno ukupno 9,86 milijuna eura.


Županijske lučke uprave iz Primorsko-goranske županije javile su se projektima vrijednim 12 milijuna eura, a dodijeljeno im je ukupno 2,84 milijuna eura.


Kako je kazala dožupanica Marina Medarić, jedan od preduvjeta za dobivanje ovih sredstava bio je sudjelovanje jedinica lokalne samouprave i županija pa će i PGŽ sudjelovati u projektima s dva milijuna eura.




Radi se o ulaganjima u luke u Crikvenici, Črišnjevi, Cresu, Baški, Mošćeničkoj Dragi i četiri projekta na području otoka Raba.


– Na kolegiju župana prošlog je tjedna donesena odluka o subvencioniranju županijskog linijskog cestovnog prijevoza putnika za što je osigurano 332 tisuća eura, a jedan od uvjeta za jedinice lokalne samouprave koje će moći prijaviti je nadmorska visina iznad 160 metara.


Javni poziv za pomoć u održavanju javnih i nerazvrstanih cesta za što je predviđeno 140 tisuća eura, također je namijenjen isključivo za jedinice lokalne samouprave koje se nalaze na više od 160 metara nadmorske visine.


Čestitke Stožeru i Leoni Popović

Marina Medarić danas je čestitala je Stožeru civilne zaštite Grada Rijeke i svim interventnim službama koje su sudjelovale u uklanjanju mine iz Drugog svjetskog rata dok je Sonja Šišić čestitala Leoni Popović na osvojenoj srebrnoj medalji u slalomu i šestom mjestu u ukupnom poretku u svjetskom kupu.

To nisu redovna sredstva već ona koja su namijenjena izvanrednim situacijama poput klizišta i oštećenja cesta uslijed snijega. Ova sredstva namijenjena su uglavnom općinama i gradovima u Gorskom kotaru i Klani, a oba poziva otvorena su do 29. ožujka, izvijestila je Medarić koja je od odluka s prošlotjednog kolegija izdvojila i odluku o sudjelovanju osnovaca na Novigradskom proljeće koje će PGŽ pomoći s 1.600 eura, a predstavljat će je 16 učenika i četiri osnovne škole.


Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić novinarima je predstavila aktivnosti muzeja i kulturnih ustanova kojima je osnivač županija u prošloj godine.


Prema njezinim riječima, županijski muzeji u protekloj su godini zabilježili porast broja posjetitelja, prvi put nakon pandemije COVID-a.


Pomorski i povijesni muzej koji djeluje na šest lokacija organizirao 25 izložbenih programa, a svakog tjedna održavane su radionice za djecu.


Kroz muzej djeluje građansko muzejsko vijeće koje ravnopravno s kustosima predlaže nove izložbene postave i predmete koje ulaze u fundus muzeja što je jedinstveni slučaj u Hrvatskoj.


Pomorski muzej radio je i na projektu Putovima Frankopana, sudjelovao na sajmu Place to go, obilježio Noć muzeja i sudjelovao na Danima turizma.


Prirodoslovni muzej koji djeluje na dvije lokacije, u Rijeci i Brodu na Kupi, također je zabilježio porast brpja posjetitelja, a u Brodu na Kupu je otvoren jedan novi izložbeni dio postava i špilja gdje se interpretiraju vrijednosti podzemlja u Gorskom kotaru.


Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, osim rada na multimedijalnim bazama, organizirala je niz manifestacija, a u tijeku je natječaj za izbor ravnatelja ove ustanove.