Kućna ljekarna

Gdje i kako na siguran način držati lijekove? Donosimo bitne savjete

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Ako ne znate gdje s njima, donosimo prijedloge kako tomu stati na kraj

Budući da u našem podeblju ‘ormarić’ za lijekove nije trend, lijekovi najčešće završavaju u nekakvoj kutiji za cipele ili košarici. No gdje i kako ih pohranjujemo i držimo bitno je, a ako nemate ideju gdje s njima ili u čemu ih držati, pogotovo ako je vaša kućna ljekarna stalno neorganizirana, u nastavku doznajte savjete kako tomu stati na kraj!


Prije svega, čišćenje i bacanje!


Ovo je valjda jedino područje u kući koje zahtjeva bacanje stvari ako im prođe rok. Izbjegavajte držanje starih lijekova i preparata ako im je istekao rok trajanja u prostoru gdje držite lijekove jer to može biti vrlo opasno.


Odaberite mjesto daleko od dohvata djece


S obzirom na to da se radi o lijekovima, sigurnost mališana mora biti na prvom mjestu, stoga kada birate prostor gdje ćete smjestiti vašu kućnu apoteku, obavezno vodite računa o tome da to bude mjesto koje je daleko od dosega znatiželjnih ruku.


Stoga, mjesto na kojem ćete držati lijekove mora biti na povišenom, ili pak pod ključem.


Također, važno je da je prostor u kojem držite lijekove suh i taman, što će osigurati da lijek do isteka roka ostaje jednako učinkovit.


Odvojite lijekove u kategorije


Ima lijekova koji se potencijalno koriste svakodnevno, no ima i onih koji se koriste prema potrebi ili pak jako rijetko. Dobar je savjet rasporediti ih po kategorijama tako da ih ne biste slučajno pobrkali i kako bi vam bili na dohvat ruke kada i ako zatrebaju.


Kutije, ormarići…


Konkretna stvar u kojoj ćete držati lijekove ovisi o vašem prostoru i preferencijama.


Možete odabrati kojekakvu plastičnu kutiju ili pak ormarić sa ključem ili pak policu. Ako se odlučite za više kutijica, možete na njih napisati vrstu lijekova koja se nalazi unutra, pogotovo ako se radi o neprozirnoj kutiji, kako biste znali što se od lijekova nalazi u kojoj.